17-vuotias Emma Ollila opastaa kirjassaan bujoilun saloihin – ”Motivoi, kun asioista on mustaa valkoisella”

Emma Ollila käytti Bujoilijan inspiraatiokirjan kirjoittamiseen viime kesän. Tällä hetkellä hän on vaihto-oppilaana Reimsin lähellä Ranskassa. Johanna Ollila
Katja Riihola

Katja Riihola

Sainko kahdeksan tuntia unta? Entä soitinko pianoläksyn ja opiskelinko ranskaa?

Muun muassa nämä seurannat espoolainen Emma Ollila, 17, täyttää joka ilta bujoonsa.

Bujo on kalenterin, päiväkirjan ja erilaisten listojen yhdistelmä, jonka jokainen voi tehdä omia tarpeitaan palvelevaksi. Bujon tekoa ja täyttämistä kutsutaan puolestaan bujoiluksi.

Ollila aloitti bujoilun kolmisen vuotta sitten ja huomasi sen auttavan tavoitteiden saavuttamisessa ja hyvien tapojen ylläpitämisessä.

– Se motivoi, kun asioista on mustaa valkoisella. Tulee hyvä fiilis, kun voi laittaa rastin ruutuun, että check, homma tehty.

Homma oli kivaa ja kehittyminen innosti jatkamaan. Alkuvuodesta Ollilalta ilmestyi Bujoilijan inspiraatiokirja (Minerva 2021), jossa kerrotaan, millä keinoilla syntyy sekä kaunis että hyödyllinen bujo.

Bujoteemat ovat seurailleet elämääni.

Bujoilussa asioiden toisto on tärkeää, Ollila kirjoittaa kirjassaan. Kun asian kirjoittaa monta kertaa ylös, se tulee lopulta tehtyä tai poistettua listalta.

Ideana on jakaa bujo vuosi-, kuukausi- ja päivälokiin. Vuosilokiin merkitään asiat ja tavoitteet, jotka ovat kauempana tulevaisuudessa. Näitä siirretään kuukausilokiin asioiden tullessa ajankohtaiseksi.

Kuukausilokista tapahtumia ja tehtäviä nostetaan puolestaan varsinaiseen kalenteriosioon eli päivälokiin.

– Itse olen niin huolimaton, että en luota omaan muistiini. Kun kirjoitan asiat ylös, ne ainakin muistuvat mieleeni, Ollila sanoo.

Ollila käy Tapiolan lukion musiikkilinjaa, mutta on parhaillaan vaihto-oppilaana Koillis-Ranskassa Reimsin lähellä. Koronaepidemian vuoksi joka kolmas viikko opiskellaan etänä.

– Korona ärsyttää, kun kaikki on kiinni. Kieli on kuitenkin kehittynyt mukavasti ja on tullut hienoja bujosivuja, koska olen ollut enemmän kotosalla.

Ollila kertoo asettavansa itselleen tavoitteita, joiden toteutumista hän seuraa tällä keinoin. Nyt vaihto-oppilasvuonna tavoitteet liittyvät kielen haltuunottoon. Hän pyrkii opiskelemaan ranskaa omatoimisesti päivittäin.

Ollila käyttää menetelmää myös esimerkiksi kuluseurantaan. Seurannoissa hän käyttää erilaisia diagrammeja ja taulukoita.

Rutiineihin kuuluu seurantojen täyttäminen iltaisin.

– Katson, mitä olen tänään tehnyt, suljen päivän ja katson, mitä ohjelmassa on huomenna. Se on kiva hetki ja ihana rutiini sängyn laidalla, hän kertoo.

Bujoilua on luonnehdittu myös mielen konmarittamiseksi.

– Käytän to do -listoja. On helpompi pitää yllä arjen järjestystä.

Bujovihkoista pyritään tekemään visuaalisesti näyttäviä. Ollila valitsee joka kuukaudelle oman visuaalisen teeman, ja luonnehtii uuden kuukausilokin aloittamista kivaksi uudeksi aluksi.

– Teemat ovat seurailleet elämääni. On ollut pianoteema ja kun tulin Ranskaan, teemana oli Eiffel-torni.

Hän kertoo bujoilun vievän niin paljon aikaa kun sen antaa viedä. Ajan tuhlaamiselta se ei kuitenkaan ikinä ole tuntunut.

– Ja on kiva, että saan palata myöhemmin näihin bujoihin. Näistä jää muisto tästä vaihtovuodesta.

Ollilan tuntuman mukaan bujoilu on melko tuntematonta Ranskassa. Uusissa kavereissa ei ole tullut vastaan bujoilijoita. Hän uskoo, että metodi tunnetaan paremmin Amerikassa, josta se on lähtöisin.

– Tällä hetkellä bujoilu tuntuu olevan suosituinta nuorten keskuudessa, mutta arjen ja mielen järjestelyä kaipaavat vanhemmatkin, hän sanoo.

Bujoilijat myös jakavat kuvia sivuistaan muun muassa instagramissa. Pääosa Ollilan instaseuraajista on ulkomailta, joten hän on valinnut bujokielekseen englannin.

Yhteisöstä on mahdollista saada inspiraatiota esimerkiksi bujon teemojen valintaan.

– On ollut hienoa nähdä, että jotkut ovat saaneet inspiraatiota bujoistani.

– Siitä vain bujoilemaan, jos yhtään kiinnostaa.

Alkuun pääsee tyhjällä vihkolla ja kynällä.

Bullet journal -metodi

Kehitettiin Yhdysvalloissa 2013

Bullet journal -metodin kehitti Ryder Carroll Yhdysvalloissa vuonna 2013.

Hän pyrki järjestämään arkensa kirjan sivuille helpottaakseen keskittymisongelmiaan.

Ryhmitteli vihon tulevaisuus-, kuukausi ja päivänäkymiin.

Keksi käyttää eri tehtäville omia symbolejaan.

”Seuraa tapahtuneita asioita, järjestä tämänhetkinen elämäsi ja valmistaudu tulevaan”, hän on kuvaillut metodiaan.

Käsin kirjoittaminen on olennainen osa bujoilua.

Ryder Carroll on kirjoittanut aiheesta kirjan The Bullet Journal Method.

Emma Ollila: Bujoilijan inspiraatiokirja ( Minerva Kustannus Oy 2021)

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut