Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Osaa ihmisistä häiritsee erittäin paljon naapurin tavallisen elämänkin ääni – Viidesosa kokee itsensä meluherkäksi

Tieliikenteen ja lähinaapureiden melu häiritsevät ihmisten unta ja oleskelua eniten, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta selvityksestä. Selvityksessä tarkasteltiin ensimmäistä kertaa, miten häiritseviksi ihmiset kokevat eri ympäristömelun lähteet omassa arjessaan.

Tieliikennemelun koki hyvin häiritseväksi 4,8 prosenttia ja lähinaapureiden melun 4,5 prosenttia.

– Tieliikennemelun haitat on yhteiskunnassa vähitellen tiedostettu. Vastedes myös naapuruston aiheuttaman melun haitat on syytä huomioida yhtenä tärkeänä ympäristömelun lähteenä, sanoo tiedotteessa THL:n erikoistutkija Anu Turunen.

Tieliikenteen ja lähinaapureiden melun sekä muun naapurustomelun häiritsevyys vaihtelee ikäryhmittäin: ne häiritsevät paljon erityisesti alle 35-vuotiaita ja vähiten 65 vuotta täyttäneitä.

Muita tutkimuksessa mukana olleita ympäristömelun lähteitä olivat rautatie-, raitiovaunu- ja lentoliikenne, teollisuus ja satamat sekä lähinaapureiden lisäksi muu naapurusto.

Osa ihmisistä kokee häiritseväksi myös naapurin niin sanotut normaalin elämän äänet, kuten puheen tavallisella äänenvoimakkuudella.

Äänten kokeminen erittäin häiritseviksi oli yleisintä niillä, jotka määrittelevät itsensä meluherkiksi. THL:n mukaan meluherkkiä on noin viidesosa suomalaisista.

Esimerkiksi tieltä tai naapurista kantautuvien äänten kokeminen häiritseväksi oli yli kolme kertaa yleisempää meluherkillä kuin muilla.

– Meluherkkyydellä on keskeinen rooli melun terveyshaitoissa. Se määrittelee, kuinka häiritseväksi yksilö melun kokee sekä miten herkästi ja voimakkaasti yksilö ja hänen elimistönsä reagoivat meluun, Turunen sanoo tiedotteessa.

Selvityksen aineistona oli THL:n vuonna 2015 keräämä koko Suomen kattava kyselyaineisto (Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimus, ATH).

Tutkimukseen poimittiin satunnaisesti 38 000 henkilön otos 20 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Kyselyn vastausaktiivisuus oli 53 prosenttia eli vastaukset saatiin noin 20 000 henkilöltä.