Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Maailmanlopun bileet" sujuivat rauhallisesti – näistä asioista avin tarkastajat huomauttivat ravintoloita

Etelä-Suomen aluehallintovirasto syynäsi viikonloppuna läpi ravintoloita ja tarkasti, noudattivatko ne koronaepidemian takia määrättyjä tuoreita rajoituksia.

Perjantaina esimerkiksi tuli voimaan kielto tanssimisesta ja laulamisesta ravintoloissa. Eli karaokepaikoissa ei asiakas saanut esittää omaehtoisia tulkintojaan eri hiteistä.

– Kohteita oli useampia ja kävimme niitä läpi riskiperusteisesti. Eli paikoista oli valitettu, että ne eivät esimerkiksi noudata turvavälejä ja asiakkaita on liikaa, selvittää aluehallintoviraston (avi) tarkastaja Jarmo Oresmaa.

Osassa ravintoloita tarkastajat joutuivat ohjeistamaan turvaväleistä eli pöytiä ja tuoleja oli tilassa liikaa.

– Asiakaspaikkoja piti siis vähentää, ettei tule ylitäyttöä. Ruokapainotteisissa ravintoloissa asiakaspaikkoja sai olla 75 prosenttia tavanomaisesta ja anniskelupaikoissa puolet.

Myös hygieniapuoli tarkastettiin eli esimerkiksi pöytätasojen siisteys, käsidesien määrä ja wc-tilojen puhtaus. Hygienian taso näytti Oresmaan mukaan ihan hyvältä.

– Ravintolan omavalvontaan taas kuuluu, että pöytien välillä vältetään turhaa liikkumista eikä jonoja muodostu, Oresmaa sanoo.

Tarkastettuja ravintoloita oli kymmenkunta. Oresmaan mukaan viikonlopun saldoksi tuli, että kaikkiaan tilanne oli hyvin rauhallinen.

– Jotkut ravintola olivat jo sulkeneet ovensa, vaikka sulku alkoi vasta tänään maanantaina.

Helsinkiläinen baari Rymy-Eetu järjesti "maailmanlopun bileet" viimeisenä lauantaina ennen koronasulkua.

– Kävimme sielläkin ja meno oli suhteellisen rauhallista. Kukaan ei tanssinut, vaan kaikki istuivat kiltisti pöydissään, kertoo Oresmaa.

Lue lisää: Ravintoloiden sulkeuduttava puoliltaöin – Eduskunta asettui kolmen viikon sulun kannalle