Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ripsiliimoissa formaldehydiä, silmälasikehyksissä nikkeliä, lyijyä sähkölaitteissa... Tukes veti tuotteita myynnistä vaarallisten aineiden vuoksi

Liikaa nikkeliä sisältäviä silmälasien kehyksiä poistettiin markkinoilta viime vuonna, samoin myynnistä vedettiin esimerkiksi ripsiliimoja.

Myös liikaa lyijyä sisältäviä sähkölaitteita saivat poistokäskyn Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta.

Kaikkiaan Tukes poisti viime vuonna markkinoilta 24 tuotetta niiden sisältämien vaarallisten kemikaalien vuoksi. Yrityksiä velvoitettiin keräämään yksitoista tuotetta pois myös kuluttajilta. Näiden joukossa oli kahdeksan silmälasien kehysmallia, jotka olivat liian nikkelipitoisia. Kaikkiaan Tukes testautti 21 kehysmallia.

Nikkeli on ihoa herkistävä aine, jolle altistuminen voi aiheuttaa nikkeliallergian. Paitsi kehyksistä, Tukes tutki myös koruista nikkeliä, kadmiumin ja lyijyn pitoisuuksia sekä jalometallituotteiden merkintöjä.

Useita ripsiliimoja poistettiin markkinoilta, koska niissä oli formaldehydiä.

Kosmetiikkavalvonnassa Tukes keskittyi kosmetiikan markkinointiväittämiin ja selvitti niiden säädöstenmukaisuutta. Alan lakipykälistä järjestettiin myös webinaari ja Tukes neuvoi ja ohjasi kosmetiikan valmistajia ja myyjiä.

Kolmen kosmetiikkavalmisteen myynnin Tukes kielsi ja määräsi yhden tuotteen palautusmenettelyyn, koska tuote sisälsi metanolia. Metanoli on ihmiselle myrkyllinen jo pienilläkin annoksilla.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden vaarallisia aineita Tukes valvoi muun muassa lampuista, valaisimista, muistitikuista ja mustekaseteista.

Seitsemän sähkötuotetta poistettiin markkinoilta vaarallisten kemikaalien takia. Poistot liittyivät tuotteiden sisältämään lyijyyn, joka on myrkyllinen sekä ihmiselle että ympäristölle. Lyijyn käyttöä on rajoitettu sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.

Käsidesien määrä moninkertaistui viime vuonna ja desinfiointiaineista tuli satoja ilmoituksia kemikaalituoterekisteriin.

Kun vielä vuoden 2019 lopussa rekisterissä oli alle kymmenen kemikaali-ilmoitusta käsideseistä, niin viime vuoden loppuun mennessä ilmoituksia oli tehty lähes 400.

Tukes ohjasi ja neuvoi käsidesien valmistajia ja vähittäismyyjiä aina pakkausmerkintöjä ja vähittäismyyntiä myöten.

Suurin osa asioista saatiin valmistajien ja vähittäismyyjien kanssa kuntoon ja ainoastaan muutaman tuotteen myynti kiellettiin, Tukes tiedottaa.