Kirkkonummen ja Espoon rajalla sijaitseva Luoma luokiteltiin TBE-riskialueeksi – asukkaille ja mökkiläisille ilmaiset rokotukset

Runsaasti ulkoilevien tai kesällä riskialueilla mökkeilevien on tärkeää muistaa, että ainoa tehokas tapa suojautua puutiaisaivokuumeelta on rokotteen ottaminen. Arkisto/ Raimo Eerola

Paavo Rantalainen

Kirkkonummella on luokiteltu ensimmäinen alue puutiaisaivotulehduksen korkeaksi riskialueeksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on määritellyt Kirkkonummen Luoman postinumeroalueen 02440 puutiaisaivotulehduksen riskialueeksi tästä vuodesta alkaen. Kirkkonummen ja Espoon rajalla sijaitsevalla alueella on todettu useita TBE-virustapauksia.

Tämän vuoksi postinumeroalueella asuvat ja alueella vakituisesti kesämökkeilevät kolme vuotta täyttäneet henkilöt ovat oikeutettuja maksuttomiin rokotuksiin.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa perusrokotussarjan, johon kuuluu kolme maksutonta rokotetta. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat puutiaisaivokuumerokotukset alkavat viikolla 12 Masalan terveysasemalla sekä alueen kouluissa ja neuvoloissa.

Kirkkonummi sekä myös Espoo ovat TBE-riskialuetta, jolla rokotuksia suositellaan paljon luonnossa liikkuville. Rokotukset ovat maksullisia, jos asuu "normaaliriskialueella" tai muualla Suomessa.

THL:n määrittelemillä korkean riskin alueella rokotukset puolestaan ovat ilmaisia. Näitä alueita määritellään vuosittain tautitapausten perusteella.

Muun muassa Lohjanjärven eteläosassa on korkean riskin aluetta.

TBE-rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta, ei itse punkeilta eikä muilta punkkien välittämiltä taudeilta kuten borrelioosilta. TBE-rokote ei estä punkkeja puremasta.

Borrelioosiin ei ole olemassa rokotetta. Tautia esiintyy runsaasti myös Kirkkonummella.

Lue myös:

Asiantuntija: Hirvieläinten kannan kasvu lisää punkkien määrää – "Rakastavat kauriita ja peuroja"

Sairastumiset punkin puremasta moninkertaistuneet Hus-alueella – TBE:tä kantavia löydetty myös Espoosta

Aivotulehdus tuli Espoon saaristoon – punkkien levittämää tautia todettu kolmella saarella

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut