Omnian suosio kasvoi koronavuonna, kun työllisyystilanne heikkeni – etänä on opeteltu jopa hiustenleikkuuta

Koronan vaikutukset eivät ole Omniassa olleet niin dramaattisia kuin muutamissa muissa ammatillisissa oppilaitoksissa.

– Osalla opiskelijoista sitoutuminen on ollut jopa aiempaa vahvempaa, koska korona on vähentänyt työtilaisuuksia. Työllisyystilanteen heikentymisen myötä meille on myös hakeutunut lisää opiskelijoita, Omnian rehtori Maija Aaltola sanoo.

Viime kevään etäopetusjakson puolivälissä Omniassa toteutettiin palautekysely opiskelijoille ja kysyttiin heidän kuulumisiaan. Opiskelijoilla on hyvin erilaisia elämäntilanteita, sillä osalla on tukemaan perhe, osa taas puurtaa yksin pienessä opiskelija-asunnossa. Kaikilla ei ole etäopiskeluun sopivia välineitä tai osaamista niiden käyttöön.

Jotkut opiskelijat puolestaan olivat mielissään, kun koulumatkoihin ei tarvinnut käyttää aikaa. Osa on jopa hyötynyt etäopetuksesta, koska he pystyvät keskittymään paremmin opetuksen sisältöön.

Aaltola muistuttaa, että poissaolijoita ja opintonsa keskeyttäneitä on ollut ennen koronaakin. Lisäksi on vaikea erottaa, mikä johtuu koronasta ja mikä muista syistä. Sitä selvitetään seuraavaksi.

Syyslukukauden alkaessa vastuuopettajilla oli tiedossaan iso määrä ”kadonneita”. Tilanteeseen haluttiin puuttua heti. Omniasta otettiin yhteyttä opiskelijoihin ja alaikäisten opiskelijoiden huoltajiin, soitettiin perään, kyseltiin kuulumisia ja päivitettiin opintosuunnitelmia.

– Meillä oli tavallista isompi huoli ja vastuu opiskelijoiden tilanteesta. Kyselyn jälkeen osasimme syksyllä tehdä monta asiaa paremmin. Jos oppilas tarvitsee erityistä tukea, senkin antamiseen on löydetty uusia keinoja, Aaltola sanoo.

Korona-aikana on tunnistettu myös, että opiskelijoita pitää tukea enemmän työssäoppimispaikan hankkimisessa ja tukea työllistymistä valmistumisen jälkeen.

Aivan kaikkia asioita ei voi opettaa etänä, joten Omniassa on järjestetty opetusta myös oppilaitoksissa pienille ryhmille kerrallaan.

Esimerkiksi hiustenleikkuun alkeet voi opettaa etänä, koska opiskelijoilla on kotona omat harjoituspäät. Opettaja näyttää teamsin kautta, miten tehdään ja opiskelija esittelee vastaavasti teamsissa oman työnsä jäljen.

Ruokaa voidaan tehdä samalla tavalla opettajan ohjauksessa kotikeittiössä, mutta vaativimmat asiat edellyttävät lähiopetusta ammattikeittiössä.

Päätös koronasulusta aiheuttaa sen, että välttämätöntä lähiopetusta toteutetaan aikaisempaakin harkitummin.

– Vielä ei uskalla toivoa, että keväällä päästäisiin normaaliin opetukseen. Se kuitenkin on varmaa, että etätyössä ja -opiskelussa on löydetty malleja, jotka jäävät käyttöön pysyvästi, Aaltola toteaa.

– Hiustenleikkuun opettelu etänä kuulostaa hurjalta, mutta se on sujunut hyvin, parturi-kampaajaksi opiskeleva Riina Rantasalmi vakuuttaa. Hän on aikuisopiskelija, joka lähti tammikuussa toteuttamaan nuoruuden haavettaan.

– Nyt minulla on aikaa opiskella. Mahdollisesti vaihdan alaa, kaupallisella alalla työskentelevä Rantasalmi sanoo.

Oppitunteja on iltaisin neljä. Rantasalmi kehuu opettajia, jotka selostavat ja havainnollistavat opetettavan asian.

– Ensin harjoiteltiin harjoituspään kanssa, mutta nyt olen jo saanut leikata perheenjäsenten ja kaverien hiuksia.

Erot vähenivät

Vuonna 2019 eroprosentti oli Omniassa 13,3. Vuonna 2020 eronneiden osuus oli vähentynyt 11,4 prosenttiin.

Erot vähenivät kaikissa tutkintotyypeissä vuodesta 2019 vuoteen 2020.

Omnian tutkinto-opiskelijoiden määrä nousi edellisvuodesta 7,2 prosenttia.

Vuonna 2020 Omniassa oli 11 820 ammatillisen koulutuksen tutkinto-opiskelijaa, joista koulutuksesta erosi 1 621. Eronneista 277 opiskelijaa siirtyi suorittamaan toista tutkintoa Omniassa.

Vieraskielisiä opiskelijoita oli 3 732, joka on 31,6 prosenttia kaikista opiskelijoista.

Omnian eroprosenttiin sisältyvät myös nk. positiiviset erot, joissa opiskelija siirtyy ohjatusti muualle.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut