”Vanha tyyli pitää säilyttää” – Espoossa kaivataan linjausta Tapiolan uudisrakentamisesta

Virvattarenpolulta on purettu vanha omakotitalo. Tapiolan Kilta haluaa herättää keskustelua siitä, millainen uudisrakentaminen alueella sallitaan. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoossa kaivataan nyt selkeää linjausta siihen, millaisia uudisrakennuksia saa rakentaa Tapiolan merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön eli RKY-alueelle. Asia on tullut ajankohtaiseksi, koska sekä Kilta että sen yksittäiset jäsenet ovat saaneet huolestuneita yhteydenottoja asukkailta. Asukkaat pelkäävät, että massiivisella modernilla rakentamisella pilataan vanhat alueet.

– Asukkaat eivät ole huolissaan siitä, että rakennetaan uutta, vaan siitä, minkä kokoista rakennetaan. Lukuisia taloja on laajennettu ja kriteerit ovat olleet tiukat. Nyt tietoon on tullut, että alueelle on suunniteltu ihan eri muotoista taloa. Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat, Tapiolan Killan hallituksen jäsen Marjo Ruusunen sanoo.

Uudisrakentamisesta nousi kalabaliikki jo vuosi sitten, kun Silkkiniityn kupeeseen rakennettiin kaksi uutta omakotitaloa.

– Vanha tyyli pitäisi säilyttää, koska Tapiolassa on hyvin kauniita taloja ja katunäkymiä. Monet vanhoista omakotitaloista ovat Jorma Järven suunnittelemia, Tapiolan Killan puheenjohtaja Marjatta Larsio sanoo.

Tapiolan RKY-alueen omakoti- ja rivitalot ovat pääosin yli 50 vuotta vanhoja, ja alueet ovat maisemallisesti yhtenäisiä.

– Jos alueelle saa nyt rakentaa ihan eri tyylisen uudisrakennuksen, RKY-alueen tarkoitus murenee. Aiemmin, kun taloja on laajennettu, se on tehty pieteetillä, ja kaupunki on ollut lupa-asioissa hyvin tarkka.

Osa Aarnivalkeantien tienoilla sijaitsevista omakotitaloista on lähes alkuperäiskunnossa, osa taloista on peruskorjattu sisätilat modernisoimalla, mutta ulkomuotoon ei ole kajottu.

– Kaikki päättäjät, kiinteistönvälittäjät ja ostajat eivät taida tietää, millaisesta alueesta on kyse, kun puhutaan Tapiolan RKY-alueesta. Kyllä arkkitehdin pitäisi tietää, millaista taloa ryhtyy sinne suunnittelemaan. Osaavatko muualta muuttavat arvostaa alueen historiaa ja sen ajan arkkitehtuuria, Larsio epäilee.

Länsiväylän saamien tietojen mukaan Virvattarenpolun hanke on esitelty kaupunkikuvatoimikunnalle, mutta hanketta ei vielä ole puollettu.

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta on tehnyt kannanoton Tapiolan RKY-alueen pientaloalueiden uudisrakentamisesta ja lähettänut sen Espoon rakennusvalvonnalle ja rakennuslautakunnan jäsenille, Espoon kaupunkisuunnittelukeskukselle ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille, Museovirastolle, Espoon kaupunginmuseolle ja Rakennustaiteen seuralle.

Kannanoton taustalla on Virvattarenpolulta puretun omakotitalon tontille suunniteltu uusi omakotitalo. Kilta painottaa, että se ei ota kantaa yksittäiseen rakennuslupaan, vaan haluaa nostaa keskustelun periaatteista.

Kilta ei halua, että RKY-alueen pientalojen rakentamista koskevista vaatimuksista poiketaan edes yksittäistapauksessa. Jos niin tehdään yhden omakotitalon kohdalta, siitä tulee helposti ennakkotapaus.

Tapiolan Kilta esittää, että kaupunki laatii yleiset ohjeet suunnitteluperiaatteista, jotka pitää ottaa huomioon vanhojen rakennusten laajentamisessa ja korjaamisessa sekä uusien rakentamisessa Tapiolan RKY-alueella.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen ei ota kantaa yksittäiseen hankkeeseen, mutta hän tietää, että Tapiolassa rakentaminen herättää aina intohimoja.

– Espoo aikoo laatia Tapiolan täydennysrakentamista koskevat periaatteet tai ohjeet, joissa määritellään, mitä voidaan sallia, Hokkanen lupaa.

Mitä RKY-alue

Museoviraston mukaan Espoossa on 11 RKY-aluetta. Tapiola on Suomessa laajin ja merkittävin esimerkki toisen maailmansodan jälkeisestä lähiöiden ja asuintalojen suunnitteluideologiasta.

Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt edustavat maamme kehitysvaiheita ja ovat historian kuvastajia. Kyse on perinteen säilyttämisestä ja alueiden kehittämisestä niiden arvoja vahvistavalla ja niihin sopeutuvalla tavalla.

Säilyttämisen ja muutosten laajuus ja sisältö

ratkaistaan kaavoituksen kautta.

Kaikilla kaavatasoilla on tärkeää huolehtia siitä, että ratkaisut eivät ole ristiriidassa alueen ominaisluonteen ja erityispiirteiden kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut