Korona-aika toi kosmiset mielenmaisemat Jari Järnströmin maalauksiin

Galleria Aarnissa on meneillään taidemaalari Jari Järnströmin näyttely

Kertausta 2.0, jonka teokset ovat tältä ja viime vuodelta.

– Maalaukset ovat ikään kuin paranneltuja versioita niistä teemoista, joita olen tähän mennessä 31 vuotta kestäneen taiteilijaurani aikana käsitellyt.

Näitä teemoja ovat muun muassa kasvot, figuurit, abstraktit taustat, siivet, planeetat ja kirjaimet.

Järnström aloitti maisemamaalauksella. Parikymmentä vuotta sitten hän alkoi käsitellä Ikaros-teemaa, ja se on nytkin mukana näyttelyssä. Ihmisaiheet ovat vuosien mittaan antaneet tilaa abstraktille ilmaisulle, ja maisemat ovat muuttuneet mielenmaisemiksi.

Jari Järnströmillä piti olla näyttely Galleria Aarnissa jo vuosi sitten ja samalla hänen piti juhlia 60-vuotispäiväänsä. Koronapandemia muutti suunnitelmat.

Kertausta 2.0 -näyttelyssä on paljon teoksia, jotka kuvaavat avaruudellisia visioita.

– Aloitin tämän teossarjan viime vuoden maaliskuussa. Kun poikkeustila alkoi, aloin kokea tietynlaista maailmantuskaa: "Tässäkö tämä oli? Mitä nyt tapahtuu?" Näitä kosmisia näkymiä olen maalannut muiden aiheiden ohella 1–2 maalausta viikossa.

Maalausten pohjat Järnström on tehnyt action painting -tekniikalla. Hän kaataa pohjalle väriä ja vettä. Näin syntyy läiskiä ja kuvioita automaattisesti. Tämän päälle taiteilija lisää mikro- tai makrokosmoksia.

– En koske enää taustaan. Teen planeetat harpilla ja leikkurilla. Käytän harppia, koska sillä pystyn tekemään täydellisen pyöreän muodon.

Näyttelyn teokset ovat maalattu akryylimusteilla, akryyliväreillä, spraymaaleilla ja viimeistelty öljyväreillä.

Kirkkaat värit lähtivät Jari Järnströmin maalauksista viime vuoden maaliskuussa. Tilalle ovat tulleet ruskea, harmaa ja muut maanläheiset sävyt.

Kosmisia näkymiä sisältävä sarja saanee vielä jatkoa, koska Jari Järnströmillä on vuoden kuluttua näyttely Berliinissä Galleria Pleikussa. Näyttelyn piti olla tämän vuoden tammikuussa, mutta koronapandemian vuoksi sekin siirtyi.

– Olen maalannut koko ajan ja opettanut etänä. Etäopetus on vapauttanut aikaa, koska normaalitilanteessa matkustaminen Helsingistä Tuusulaan ja takaisin vie kaksi tuntia päivässä, Järnström sanoo.

– Elämä on rajautunut kotiin ja työhuoneelle.

Jari Järnström työskentelee Vallilan taiteilijatalossa ja asuu taiteilijatalo Ars Longassa.

Hän on valmistunut Kuvataideakatemiassa kuvataiteen maisteriksi 2003. Hän on osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin kotimaan lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Venäjällä, Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Unkarissa, Portugalissa, Brasiliassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Kertausta 2.0-näyttely jatkuu 28. maaliskuuta asti.

Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon 3. kerroksessa Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 12–16.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut