Espoo kokeilee yhteiskäyttöautoja kolmella alueella – tavoitteena palvelun laajentaminen myös muualle kaupunkiin

Yhteiskäyttöautoja tulee keskiviikosta lähtien muun muassa Matinkylään. Päivi Tuovinen
Johanna Halava

Johanna Halava

Espoon kaupunki kokeilee yhteistyössä Omago Oy:n kanssa yhteiskäyttöautoja kolmella alueella Espoossa. Palvelu aloittaa toimintansa huomenna keskiviikkona Matinkylässä ja Leppävaarassa. Myöhemmin maaliskuussa autoja tulee myös Espoon keskukseen.

Kaikkiaan käytössä on alkuun kymmenen henkilöautoa. Kokeilussa puhutaan alueautoista. Alueauto tarkoittaa yhteiskäyttöautoa, joka otetaan käyttöön ja palautetaan samalle alueelle.

Projektipäällikkö Mari Päätalo Espoon kaupungilta uskoo, että yhteiskäyttöauto palvelee kaikenikäisiä espoolaisia.

– Se palvelee perheitä, joissa ei ole omaa autoa, tai perheitä, joissa tarvitaan satunnaisesti kakkos- tai jopa kolmosautoa. Myös nuoret aikuiset ja opiskelijat kuuluvat kohderyhmään. Usein tämän tyyppisiä palveluita käyttävät erityisesti nuoret, mutta kannustan kaikenikäisiä kokeilemaan.

Alueauton käyttäjän tulee kirjautua Omago-palvelun käyttäjäksi. Auton voi varata etukäteen varauskalenterin avulla tai ottaa käyttöön heti, jos autoja on vapaana. Auton tarkan sijainnin näkee Omagon sovelluksessa.

Alueautoille on varattu pysäköintipaikkoja niiden lähtö- ja palautusalueille. Ajon aikana voi pysäköidä maksutta kaikille Espoon kaupungin merkitsemille yhteiskäyttöautopaikoille.

Palvelun hinnoittelu koostuu kuukausittaisesta jäsenmaksusta ja tuntihinnasta. Espoossa autoja voi kokeilla toukokuun loppuun saakka ilman jäsenmaksua.

Kokeilun tavoitteena on, että käyttäjiä olisi niin paljon, että alueauto jäisi pysyväksi palveluksi ja laajenisi myös muualle Espooseen.

Kaupunki lähti mukaan kokeiluun ympäristösyistä ja sen vuoksi, että liikkumisesta halutaan tehdä sujuvaa.

– Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on myös se, että espoolaisten liikkuminen olisi sujuvaa ja nopeaa. Tietyissä tilanteissa henkilöauto on kätevä ja yhteiskäyttöauto mahdollistaa sen, ettei autoa tarvitse omistaa, Päätalo toteaa.

Kokeilu on osa Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa 6Aika Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta. Liikennehubeilla tarkoitetaan liikenteen solmukohtia, joissa on tarjolla erilaisia liikennepalveluita.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut