Koronatilanteen paheneminen näkyy myös Koronavilkun tilastoissa.
Tuoreimmassa, viikon 8 tilastossa, tehtiin ennätysmäärä Omaolo.fi-oirearvioita Koronavilkun olemassaoloaikana. Helmikuun viimeisen viikon luku oli 2 364, missä oli selvä hyppäys verrattuna edellisen, viikon 7 määrään 1 856. Viikon 6 luku 1 274.
Edellinen ennätys on peräisin marraskuun lopulta viikolta 48, jolloin Koronavilkun innoittamana tehtiin 1 910 oirearviota. Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) saaduista tilastoista.
Yksityisyyden suojan vuoksi ei ole tiedossa, miten moni kulloinkin on saanut Koronavilkun hälytyksen. Osviittaa määrästä voi kuitenkin saada siitä, miten moni ilmoittaa Omaolo.fi:ssä tehdyn oirearvion perusteeksi Koronavilkun.
Tartuntailmoituksia Koronavilkkuun tehtiin viikolla 8 yhteensä 826 (tartuntatautirekisteriin merkittyjä tartuntoja 3 913). Viikkoa aiemmin luku oli 796 (3 515) ja sitä edellisellä viikolla 538 (2 543).
Eniten koronatapauksia on ilmoitettu Koronavilkkuun viikolla 48, jolloin luku oli 993 eli lähes kolmannes (32 prosenttia) kaikista kyseisenä viikkona tartuntatautirekisteriin kirjatuista tapauksista. Tällä hetkellä Suomessa todetuista koronavirustartunnoista ilmoitetaan Koronavilkkuun noin joka viides (21 prosenttia).
– Emme tiedä, miksi ilmoitusten osuus kaikista tartunnoista on pienempi. Osin voi kyseessä olla, että tartunnan saaneet ja koronavilkun käyttäjät voivat edustaa osin eri ryhmiä syystä tai toisesta. Jonkin verran on myös raportoitu yksittäisistä tilanteista, joissa avauskoodia ei ole saatu, jolloin olemme lähestyneet kuntaa tai sairaanhoitopiiriä. Viime viikkoina myös ruuhkautuminen on aiheuttanut viivettä, mikä näkyy välillisesti osuudessa, pohtii tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.
8. maaliskuuta mennessä Koronavilkkuun on lähetetty terveydenhuollosta tieto kaikkiaan 14 191 tartunnasta, Yrttiaho kertoo. Tämä on sama asia kuin käytetyt avauskoodit.
Kaikkiaan tartuntatautirekisteriin on 9. maaliskuuta mennessä ilmoitettu Suomessa 63 110 koronavirustartuntaa. Edelliseen päivään verrattuna luku oli kasvanut 588:lla.
Koronavilkulla on tällä hetkellä 2,38 miljoonaa aktiivista käyttäjää, kertoo Aleksi Yrttiaho.
– Tämä tarkoittaa niiden käyttäjien määrää, keiden Koronavilkku toimii aktiivisesti ja on säännöllisesti yhteydessä taustajärjestelmään altistustietojen tarkistamista varten, hän selventää.
Hänen mukaansa aktiivisten käyttäjien määrää on seurattu marraskuusta lähtien. Sitä ennen seurattiin sovelluskauppojen latausmääriä, mutta ne eivät kerro todellista lukua, koska mukana ovat esimerkiksi vanhat käyttäjät, jotka lataavat Koronavilkun uuteen puhelimeensa.