Kokoomus äimistelee vihreiden hinkua uudelle maakuntaverolle – Espoon Vuornos: ”Kärsijänä kaupunkien korkeakoulutetut”

Sote-uudistukseen liittyvien hyvinvointialueiden ja uuden maakuntaveron käyttöönotto johtaa mallia kritisoivien mukaan kokonaisveroasteen kiristymiseen. Käytännössä siis palkasta jäisi käteen entistä vähemmän. Arkisto/MIKA STRANDÉN

Kokoomuksen valtuustoryhmien puheenjohtajat pääkaupunkiseudulla oudoksuvat vihreiden asennetta maakuntaveroa kohtaan.

Daniel Sazonov (Helsinki), Henrik Vuornos (Espoo) ja Sakari Rokkanen (Vantaa) kommentoivat tiedotteella, että torstaina julkaistusta parlamentaarisen maakuntaverokomitean mietinnöstä käy ilmi, että vihreät ja vasemmisto olisivat halunneet muista puolueista poiketen kiirehtiä uuden veron käyttöönottoa.

 Vihreät on siunaamassa hallituksessa keskustan ikiaikaista unelmaa maakunnista. Eikä siinä vielä kaikki. Vihreät haluavat nyt myös kiirehtiä maakuntaveron käyttöönottoa. Kuten komitean mietinnöstä käy ilmi, vero tarvitsisi rinnalleen valtavan tasausjärjestelmän, joka tarkoittaisi massiivisia lisätulonsiirtoja Etelä-Suomen kaupungeista maakuntiin. Entisestä kaupunkipuolueesta näyttää olevan jäljellä vain rippeet, Sazonov sanoo tiedotteessa.

Kokoomusryhmyrien mukaan vihreiden asemoituminen osoittaa myös sen, miten vasemmalle vihreät on puolueena ajautunut.

– Näyttää siltä, että vihreät ovat valmiita kiristämään työn verotusta jopa demareita intohimoisemmin. On vaikea käsittää, miksi vihreät haluavat kiinnittää nopeimmin kasvavan julkisen menoerän eli sote-palvelut nimenomaan työn verotukseen. Kärsijänä ovat ennen kaikkea kaupunkien korkeakoulutetut, Vuornos sanoo.

Hallituspuolue vihreät haluaa nyt kokoomuksen mukaan vahvistaa maakuntien taloudellista itsenäisyyttä kaupunkien toimintaedellytysten kustannuksella.

– Vihreät ovat vahva toimija suurissa kaupungeissa, joita maakuntamalli uusine veroineen kurittaisi kovimmin. Loogista olisi, että edes vihreät pitäisivät kaupunkien puolta hallituksessa. Eikö vihreissä ole tiedostettu hallituksen runnoman maakuntasoten ja sen rahoitusmallin vaikutuksia? Hallituksen malli leikkaa rahoitusta kaupunkien vastuulle jäävistä palveluista, kuten koulutuksesta. Vihreiden hallituksessa puoltama malli tarkoittaisi Vantaalla 10 miljoonan leikkauspainetta koulutukseen, Rokkanen toteaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut