Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikaisu juttuun nuorten huolestuttavasta huumeidenkäytöstä: Poliisihallitus korjaa huumekuolemalukuja

Tämän lehden jutussa Poliisi on huolissaan: Lapset ja nuoret käyttävät etenkin kannabista yhä enemmän – huumekuolemat lisääntyivät 30 prosenttia viidessä vuodessa oli virheitä.

Juttu perustui Poliisihallituksen 8. maaliskuuta lähettämään tiedotteeseen, jossa oli lause "huumekuolemissa vuonna 2019 kannabiksen käyttöä löydettiin 156 tapauksessa yhteensä 433 kuolemantapauksesta". Kuolemantapausten oikea yhteismäärä on 234.

Luku 433 on niiden vainajien määrä, joista on oikeuskemiallisissa kuolinsyytutkimuksissa löydetty merkkejä huumeiden päihdekäytöstä. Tämä luku löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin julkaisemasta raportista Huumetilanne Suomessa 2020.

Kannabislöydöksiä oli kolmanneksi eniten, 156. Toisin kuin jutussa sanottiin, ei ole tietoa, onko kannabis liittynyt henkilön kuolemaan. Tilastosta ei selviä, vaikuttiko huumeidenkäyttö muiden kuolemiin kuin niiden, jotka kuolivat huumemyrkytyksiin tai huumeenkäytöstä johtuneeseen sairauteen.

Huumeisiin kuolleiden määrä väheni vuonna 2019 kaikkiaan 27 tapauksella edellisvuoteen verrattuna, mutta määrä oli lähes 60 henkeä enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Tieto selviää Tilastokeskuksen tilastojulkaisusta.

Poliisihallituksen tiedotteessa kerrottiin myös, että nuorten eli 15–24-vuotiaiden huumekuolemien määrä olisi kasvanut vuosina 2015–2019 noin 30 prosenttia. Kyseisen ikäluokan huumekuolemien määrä on kuitenkin kasvanut merkittävästi enemmän: huumeisiin (pois lukien itsemurhat) kuoli vuonna 2015 Tilastokeskuksen tilaston mukaan 16 nuorta ja vuonna 2019 jo 53 eli määrä on viidessä vuodessa yli kolminkertaistunut.

Poliisin tiedotteessa mainittu 30 prosenttia oli 15–24-vuotiaiden osuus huumekuolemista vuonna 2019.

Viiden viime vuoden aikana eli 2015–2019 alle 30-vuotiaiden osuus huumemyrkytyskuolemissa on kasvanut 33 prosentista 49 prosenttiin. Tieto on peräisin Huumetilanne Suomessa 2020 -raportista.

Jutussa kommentoinut Poliisihallituksen ylikomisario Kari Siivo myös mainitsi, että työnantaja teettää "lähes aina" huumausaineseulan ja tekee henkilöturvallisuusselvityksen. Tämä koskee kuitenkin vain osaa ammateista.

Poliisi on huolissaan: Lapset ja nuoret käyttävät etenkin kannabista yhä enemmän – nuorten osuus huumekuolemista nousi selvästi viidessä vuodessa