Koronatilanne on nyt pahin Husin mittaushistoriassa – Koronatartunnat kasvavat nyt aivan kaikissa ikäryhmissä, teho-osastolla kuolee yhä suurempi osa potilaista

Kuvakaappaus Husin tiedotustilaisuudesta kertoo koronatartuntojen jyrkän kasvun. Kuvakaappaus

Minna Harmaala

Koronatilanne on nyt pahin koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin mittaushistoriassa, kertoi toimitusjohtaja Juha Tuominen Husin perjantaisessa tiedotustilaisuudessa.

– Tilanne on kerta kaikkiaan sellainen, että se on saatava kääntymään, Tuominen sanoi.

Koronavirustartunnat kasvavat alueella nyt aivan kaikissa ikäryhmissä. Jopa 0–9-vuotiailla oli viikolla 9 tartuntoja Husin kuvan mukaan lähes 350. Suurimmat ikäryhmät ovat 30–39-vuotiaat (546) ja 20–29-vuotiaat. (527). Tehohoidossakin on ollut jopa parikymppisiä.

– Valitettavasti myös ikäihmisillä tartuntoja on enemmän kuin aikaisemmin. Eli suunta on huolestuttava.

– Kaikki tämä näyttäytyy meille sairaalakuormituksena. Meille tulee päivittäin enemmän ja enemmän potilaita. Meillä on koko Hus-erva-alueella kolminkertainen määrä potilaita verrattuna runsaan kuukauden takaiseen aikaan, Tuominen sanoi.

Husin erva- eli erityisvastuualueeseen kuuluu Uudenmaan lisäksi Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala.

Tilojen sululle tulossa jatkoa pääkaupunkiseudulle – Koronanyrkki pitää nykyiset koronarajoitukset voimassa maaliskuun loppuun

Näillä Helsingin asuinalueilla todettu eniten uusia koronatartuntoja – erot alueiden kesken kasvavat

Tällä hetkellä koronan takia on sairaalahoidossa Hus-alueella 95 ihmistä, heistä tehohoidossa on 23. Määrä noussut päivittäin, mutta pahimmat ennusteet on onnistuttu välttämään.

– Tällä kuormituksella saamme hoidettua kaikki velvoitteemme, mutta jos potilasmäärä lisääntyy, joudumme siirtämään henkilökuntaa muusta toiminnasta erityisesti teho-osastolle, sanoi Tuominen.

Henkilökunta on siirrettävä osastoilta, joiden toiminta on lähellä teho-osastoa eli esimerkiksi leikkauksista.

Teho-osastokuolleisuus on Tuomisen mukaan ollut vajaan viidenneksen. Parhaimmillaan se on ollut 12 prosenttia.

– Ihan rehellisesti haluan kertoa, että on myös potilaita, jotka kuolevat pääsemättä – tai joutumatta – teho-osastolle. Teho-osastolle otetaan potilaita, joilla on ennuste ja teho-osastosta olisi jotain hyötyäkin, Tuominen muistutti.

Husin kuvaaja kertoo tehohoidossa olevien ikärakenteen. Kuvakaappaus

Näin rajoitukset tiukentuvat maanantaina: Tilojen sulku laajenee koko Uudellemaalle, yläkoululaisetkin etäopetukseen...

"Eihän tämä hyvältä näytä" – koronatilanne erityisen vaikea Helsingissä ja Uudellamaalla

Vuodeosastoilla hoidetuista koronapotilaista noin joka neljäs on ollut muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia.

– Eli siinä on yliedustus, totesi Tuominen.

Maahanmuuttajia on koronaan sairastuneiden joukossa ylipäätään enemmän kuin heidän osuutensa on väestöstä. Tähän liittyy se, että koronaa on esiintynyt koko epidemian ajan eniten maahanmuuttajavoittoisilla alueilla eli Uudellamaalla etupäässä radanvarrella ja Itä-Helsingissä.

Tehohoitoon joutuneita työikäisiä yhdistää yleinen riskitekijä, jota ei ole THL:n listalla – Koronamuunnos vie Husin teholle nyt entistä nuorempia ja perusterveempiä

Selitys ei johdu äidinkielestä tai etnisestä taustasta, vaan liittyy Tuomisen arvion mukaan esimerkiksi asumistiheyteen ja lähikontaktien määrään.

Hänestä tilanteen korjaamiseksi olisi tärkeää, että rokotteita painotettaisiin niille alueille, joilla koronaa esiintyy eniten.

Muokattu 12.3.2021 kello 12.39: Lisätty tieto maahanmuuttajien yliedustuksesta ja Husin erva-alueen laajuudesta sekä korjattu tiedotustilaisuuden aikamääre tilaisuuden päätyttyä. Kello 12.55: Päivitetty kauttaaltaan, lisätty mm. tiedot potilaskuolleisuudesta teho-osastolla ja tarkemmat tiedot eri ikäryhmien tartunnoista.

Hus siirtää muiden potilaiden hoitoja ja leikkauksia koronapotilaiden kasvun takia – tartunnat lisääntyneet alle 40-vuotiailla, myös raskaana olevilla

IL ja IS: Yhdessä liikuntaharrastuksessa muita enemmän koronatartuntoja Hus-alueella

IL ja IS: Yhdessä liikuntaharrastuksessa muita enemmän koronatartuntoja Hus-alueella

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut