Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen pizzaharrastaja innostaa kokeilemaan erilaisia makuja: "Nutellaa, banaania ja mansikkaa tai valkoista pizzaa"

Ruoka: Pizzanpaistajat innostaa kokeilemaan erilaisia makupareja.

Mikko Peltonen ja Sauli Kajosaari perustivat noin vuosi sitten Pizzanpaistajat-Facebook-ryhmän. Sen taustalle perustettiin myöhemmin oma yhdistys.

Pohjois-Espoossa asuva Peltonen on sen puheenjohtaja ja vantaalainen Kajosaari varapuheenjohtaja.

– Pizza on meille kummallekin harrastus. Nyt Facebook-ryhmässämme on lähes 17 000 jäsentä, joten pizza vaikuttaa olevan tärkeä asia monelle muullekin suomalaiselle, Peltonen sanoo.

– He ovat tulleet ryhmään pizzan takia. Ei siellä muusta kirjoiteta ja keskustella kuin pizzaan liittyvistä asioista, puheenjohtaja selvittää.

Itseään hän kuvailee pizzaharrastajaksi, joka mielellään kokeilee erilaisia raaka-aineita. Työkseen hän on mainosalan yrittäjä.

Peltonen myös grillaa mielellään, mutta viime aikoina pizza on saanut isomman roolin.

Jokainen tekee sellaista pizzaa, josta nauttii.

– Mielenkiintoista on se, että pizzassa on hyvin yksinkertaisen aineet. Pohjaan tarvitaan vain vettä, jauhoja, suolaa ja hiivaa tai kuivattua hapanjuurta. Täyte koostuu juuri niistä raaka-aineista, joita kukin pizzaansa haluaa, Peltonen muistuttaa.

Hän tietää, että jo pienillä muutoksilla pizzasta tulee täysin erilaista. Ryhmässä jaetaan tietoa ja innostetaan kokeilemaan, jotta jokaisella on mahdollisuus tehdä itselleen mieluisampaa pizzaa.

Pizza on Peltosen lempiruokaa. Hän kertoo tekevänsä sitä yleensä kerran viikossa. Seuraavanakin päivänä pizza saattaa olla ruokalistalla, jos edelliseltä päivältä on jäänyt taikinapallo jäljelle.

– Pidän eniten napolilaistyylisestä kuumassa uunissa paistetusta pizzasta. Siinä on ohut pohja ja ilmavat reunat.

Miehen lempitäytteeseen kuuluvat porosalami, aurajuusto, lakkahillo ja balsamico.

– Aina väitellään siitä kuuluuko ananas pizzaan. Minun kantani on, että jokainen tekee pizzaa, josta nauttii. Mitään ei ole suljettu pois, Peltonen korostaa.

Hänelle pizza ei ole vain suolainen ruoka vaan se sopii aivan hyvin myös makeaksi jälkiruoaksi. Nutella-pohjalle voi tehdä esimerkiksi pizzaa, jossa on banaania ja mansikkaa.

Peltonen muistuttaa, että pizza sopii arkeen, juhlaan ja seurusteluruoaksi. Mikä onkaan sen mukavampaa kuin tehdä porukalla pizzaa.

– Hyvä pizza lähtee pohjasta. Kun taikina on hyvä ja tomaattisose tehty pieteetillä, voi sen päälle kehitellä erilaisia makupareja.

Espoolaismies ei vaikuta pizzan suhteen nipottajalta.

– Kannustamme kokeilemaan. Esimerkiksi valkoiset pizzat, joissa ei ole tomaattisosetta ovat vahvistamassa asemaansa Suomessakin. Päällä voi olla esimerkiksi vihreää pestoa, fetajuustoa, pinjansiemeniä ja artisokkaa.

Peltonen sanoo, että tavallisessa sähköuunissakin tulee hyvää pizzaa. Oleellista on se, että uunin lämpötilan saa mahdollisimman korkeaksi.

– Pizzakiven tai -teräksen kanssa kotiuunissa saa pizzaansa paremman pohjan, Peltonen vinkkaa.

Saadakseen vinkkejä ja ideoita Peltonen käy välillä laadukkaissa ravintoloissa. Sieltä hän on löytänyt uusia hienoja makupareja.

Perunapizza teki häneen vaikutuksen. Siinä oli täytteenä mozzarellaa, salviapestoa, rosmariinilla maustettuja perunaviipaleita ja oliiviöljyä.