Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita aivotulehduksia viime vuonna – Punkkivaara Kirkkonummella samaa luokkaa kuin Ahvenanmaalla

Kirkkonummi on nostettu puutiaisaivokuumeen riskikartoituksessa samalle tasolle kuin Ahvenanmaa ja kuusi kuntaa Suomessa.

Kirkkonummella todettiin THL:n rekisterin mukaan viime vuonna kuusi TBE- eli puutiaisaivokuumetapausta. Viiden vuoden aikana tautitapauksia on todettu yhteensä 16.

Espoossa todettiin viime vuonna neljä TBE-tautitapausta. Espoossa tapauksia oli viime vuonna neljä ja viiden vuoden seurantajaksolla 22.

THL luokitteli viime viikolla Luoman korkeimman riskiluokan alueeksi, jolla tarjotaan asukkaille ja loma-asukkaille ilmaisia TBE-rokotuksia.

Ilmainen rokotusohjelma ulotettiin samalla myös osaan Sipoon saaristoa. Sipoossa todettiin viime vuonna neljä tautitapausta, ja yhteensä viidessä vuodessa niitä on ollut seitsemän.

Puutiaisaivotulehdustapaukset rajoittuvat THL:n mukaan usein pienille maantieteellisille alueille kuten Kirkkonummella Luomassa. Siksi ilmaisia rokotteita annetaan jopa postinumeroalueita noudattaen.

Lähialueista Lohjanjärven saaristoalueella ilmainen rokotusohjelma on ollut voimassa jo aiemmin. Viidessä vuodessa Lohjalla on ollut 37 TBE-tautitapausta.

Inkoossa ja Siuntiossa ei ole puolestaan ollut yhtään tunnettua tapausta viiteen vuoteen.

Eniten aivokuumetapauksia on ollut vuosina 2016-2020 Paraisilla (63.) Koko Ahvenanmaan maakunnassa tautitapauksia on viidessä vuodessa todettu (49).

Taudilla on monta nimeä. Puutiaisaivotulehdus, TBE, Kumlingen tauti tai puutiaisaivokuume on viruksen aiheuttama aivotulehdus, jota punkit levittävät.

Kuolleisuus TBE-tautiin on hyvin pieni, mutta sairastuneet voivat saada pitkäkestoisia tai pysyviä keskushermosto-oireita.

Suomessa riskialueilla keskimäärin 1–2 prosenttia punkeista kantaa puutiaisaivotulehdusta.

Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus. Borrelioosiin ei ole rokotetta.