Espoon sairaala ei hanki televisioita potilashuoneisiin pyynnöistä huolimatta, koska se "voi passivoida" – omainen ihmettelee: "Kuvittelepa että 100-vuotias alkaisi käyttämään pädiä"

Sairaala: Espoossa ei aiota pyörtää päätöstä sairaalan potilashuoneiden televisiottomuudesta.

Espoon sairaala pyrkii saamaan potilaansa aktivoitua ja kuntoutettua. Pääosasta potilashuoneista televisiot puuttuvat tästä syystä. Kuvituskuva. Arkisto / Päivi Tuovinen
Katja Riihola

Katja Riihola

Espoon sairaalassa ei aiota hankkia potilashuoneisiin televisioita, vaikka osalta asiakkaista tulee kovaa palautetta asiasta.

Sairaalassa on kuusi osastoa, mutta vain saattohoito-osaston huoneissa on televisiot. Lisäksi päivystysosastolla on jokaisella paikalla monitoimitabletit, josta voi katsoa televisiota.

Johtava ylilääkäri Roope Leppänen kertoo, että potilashuoneista puuttuvat televisiot, koska sairaalassa hoidetaan ikääntyneitä kuntouttavalla otteella.

Linjaus tehtiin tietoisesti jo ennen sairaalan valmistumista.

– Näemme, että kuntoutussairaalassa televisio passivoi ja olemme edelleen sitä mieltä, ettei perinteisiä televisioita tarvita, Leppänen sanoo.

Tammikuussa Jyväskylään valmistuneeseen Keski-Suomen keskussairaala Novaan sen sijaan päädyttiin hankkimaan televisiot niiden puuttumisen aikaansaaman palautevyöryn vuoksi. Yle kertoi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tekemästä ratkaisusta 6. maaliskuuta.

Leppäsen mukaan Espoon sairaala eroaa kuitenkin Keski-Suomen keskussairaalasta juuri kuntouttavan otteensa vuoksi.

– Jyväskylässä on erikoissairaanhoidon osastoja ja siellä ollaan vähemmän aikaa. Meillä on tarve aktivoida ihmistä. Se on perustelu, miksi televisioita ei ole. Televisiosta tulee ohjelmaa ympäri vuorokauden ja se voi passivoida. Kustannuskysymys tämä ei ole.

Espoon sairaalassa televisiot ovat osastojen yleisissä tiloissa.

Korona-aika on lisännyt televisiottomuudesta tulevaa palautetta, kun niin sairaalavierailuja kuin yhteistä televisiota katsomaan tulevien potilaiden määrää on jouduttu rajoittamaan.

Espoon sairaalan asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta käyttää monitoimipäätteitä eli tabletteja. Leppäsen mukaan näitä voidaan televisio-ohjelmien katselun lisäksi hyödyntää esimerkiksi osastokohtaisen tiedon, jumppien ja kuntoutusvinkkien jakamiseen.

Tällä hetkellä osastoilla pilotoidaan yhteiskäyttöisiä tabletteja. Niitä on mahdollisuus saada käyttöön kaikilla osastoilla.

Noin neljän kuukauden testijakson aikana kerätään kokemuksia käytettävyydestä ja siitä, kuinka paljon päätteitä tarvittaisiin. Osalla asiakkaista on omat mobiililaitteet mukanaan.

Tabletteja on ollut testattavana myös aiemmin. Leppäsen mukaan ensimmäiset tabletit osoittautuivat vaikeiksi käyttää.

– Ehkä olimme liian toiveikkaita monitoimipädien suhteen. Ne eivät toimineet iäkkäillä. Käytettävyyden osalta tuli aiemmin pettymyksiä, Leppänen muotoilee.

"Mitä sairaampi on, sitä enemmän televisiota tarvitsee"

Espoolaisen Heli Ahon satavuotias äiti vietti elämänsä viisi viimeistä viikkoa Espoon sairaalan osastolla 4. Aho kertoo ällistyneensä huomatessaan, ettei potilashuoneessa ollut televisiota.

– Kun kysyin televisiosta, minulle sanottiin, että tämä on kuntoutusosasto ja on ajateltu, etteivät potilaat jämähdä huoneisiin. Kerrottiin, että televisiota voi mennä katsomaan yhteisiin tiloihin ja että tarjolla on tabletteja, Aho kertaa.

– Kuvittelepa, että satavuotias alkaisi käyttämään pädiä. En voisi itsekään kuvitella, että katsoisin televisiota siitä, Aho, 72, sanoo.

Helmikuun alussa Ahon äiti sai saattohoitopäätöksen.

– Kun ihminen on tosi sairas, tuntuisi hyvältä, että hän saisi katsoa omassa huoneessaan televisiota. Kotona äiti oli tottunut katsomaan televisiota, Aho muistelee.

Ahon mukaan huonekohtaiset televisiot olisi toimiva ratkaisu, koska Espoon sairaalassa on yhden hengen huoneet: jokaisella olisi mahdollisuus katsoa valitsemiaan ohjelmia silloin kun itse haluaa.

– Minun mielestäni potilashuoneissa pitää olla televisiot. Mitä sairaampi on, sitä enemmän sitä tarvitsee.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut