Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seilorin kauppias Heimo Välinen: ”Yksikin lisätartunta on liikaa ja vanhukset pelkäävät”

Espoonlahden Pikkulaivassa sijaitsevan K-Supermarket Seilorin diplomikauppias, talousneuvos Heimo Välinen on seurannut huolestuneena alueen koronatilannetta.

Hän on ottanut aktiivisesti kantaa maskipakon puolesta. Henkilökohtaisessa, Lippulaivan Facebook-profiilissa sekä paikallisessa Puskaradiossa hän on muun muassa kommentoinut:

"Minulta on kysytty, miksi et laita maskipakkoa myymälään? Tänään viimeksi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) vetosi kauppaketjuihin maskipakon puolesta."

Välinen tiedottaa Saarikolle ja muille näin:

"Koska kaupan alan tuotteet ja palvelut ovat huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä hyödykkeitä, niiden saatavuus on mahdollistettava kaikille kuluttajille – myös niille, jotka eivät suostu maskeja käyttämään."

K-ryhmä noudattaa kasvosuojainten käytössä viranomaisten ja Päivittäistavarakkauppa ry:n suosituksia.

Maskin käyttöä suositellaan vahvasti asiakkaille, ja siitä viestitään kauppojen ovilla, omissa viestintäkanavissa sekä K-ryhmän kanavissa. Vastuullisuutta toivotaan kaikilta asiakkailta yhteisen turvallisuuden takaamiseksi.

Päivittäistavarakauppa ry on todennut, että lainsäädäntö ei salli maskipakkoa, eikä kaupan alalla ole valtuuksia sellaista valvoa tai itse asettaa.

– Henkilöstöllä ei ole lain sallimia keinoja estää maskittomien henkilöiden asiointia myymälässä. Tiedostamme, että terveydelliset syyt voivat joissain tapauksissa olla este maskin käytölle, Välinen toteaa.

Välinen on pitänyt tärkeänä K-ryhmän ohjeistusta, jonka mukaan asiakkaiden ja henkilöstön terveysturvallisuus varmistetaan. Kassoilla on käytössä pleksit, asiakkaille tarjolla käsidesiä, lattioihin on lisätty turvavälein ohjaavia merkkejä ja käytössä on tiukennettu hygieniaohjeistus. Siivousta on tehostettu ja asiakkaita muistutetaan eri kanavissa ja kuulutuksin poikkeusajan asioinnista.

Hän kokeekin näistä asioista muistuttamiseen normaaliksi kauppiaan arkipäiväksi.

– Yritän vaikuttaa siihen, että ihmiset ajattelisivat asiaa. Se on kaikkien etu.

Osa on kritisoinut ja närkästynyt kauppiaan toiminnasta. Välinen on siitä tietoinen.

– Yksikin lisätartunta on liikaa ja vanhukset pelkäävät, Välinen kommentoi.

Asiakkaat turvautuvat usein kauppiaaseen huolineen. Valituksia on tullut muun muassa läheisen työmaan työntekijöiden kulkemisesta ilman maskia. Tarvittaessa hän ottaa puhelimen käteensä ja soittaa läheiselle työmaalle.

Välinen perää valtiovallalta selkeitä sääntöjä.

– Tässä ollaan puun ja kuoren välissä. Tänään ollaan tätä mieltä ja huomenna tuota. Jos olisi selkeät säännöt, ei tarvitsisi taiteilla puun ja kuoren välissä.

Länsiväylä uutisoi maaliskuun alussa, että Lippulaivan työmaalla tehdyt laajat testit paljastivat oireettomia koronatartuntoja. Torjuntatoimia tehostettiin heti tapahtuman jälkeen. Työpäällikkö Riikka Mattila Skanskasta korosti haastattelussa, että tärkeintä on jokaisen oma vastuullinen toiminta, myös silloin kun kukaan ei valvo.

– Testejä tehtiin yli 800, joista 14 oli positiivisia. Tapaukset löydettiin aktiivisen testauksen kautta, koska pyrimme siihen, ettei tauti leviä työmaalla, Mattila kertoi.

Koronaviruksen salakavaluudesta kertoo se, että positiivisista koronatestituloksista 14 tapauksessa tartunta on ollut oireeton.

Muokattu 15.3. klo 10.05: Korjattu kauppaneuvos talousneuvokseksi.