Karanteenimääräysten rikkojia yhä enemmän – Espoon kaupunki: "Taustalla erityistä piittaamattomuutta"

Karanteenimääräysten rikkominen on lain nojalla rangaistava teko ja vastuu alaikäisen karanteenin noudattamisesta on hänen huoltajallaan, muistuttaa Espoon kaupunki tiedotteessaan.

Espoon kaupungin mukaan poliisin tilastot kertovat nyt yhä useamman rikkovan koronakaranteenimääräyksiä: Karanteenin rikkojia oli tammi−helmikuussa 19, kun koko viime vuonna tapauksia oli 21.

Länsi-Uudenmaan alueella tapauksia on ollut muutama. Tapauksia arvioidaan kuitenkin olevan tilastoitua enemmän, koska poliisi törmää karanteenin rikkojiin satunnaisesti muiden tehtäviensä yhteydessä.

Karanteenin rikkomisesta voidaan rangaista sakolla tai enintään kolmen kuukauden vankeustuomiolla, vaikkei sen rikkoja olisi tartuttanut ketään.

Karanteenimääräysten rikkomisen taustalla on erityistä piittaamattomuutta pahenevan koronaepidemian riskeistä, mutta varmasti myös väärinymmärryksiä, Espoon kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Espoon perusturvajohtajan Sanna Svahnin mukaan parasta olisi, jos jokainen tapaisi lähiviikkoina vain samassa kodissa asuvia.

Svahn korostaa myös, että karanteeniin määrätyille asia on ehdoton: muita kuin samassa kodissa asuvia ei missään tapauksessa saa tavata.

Tartuntatautilääkäri Topi Turunen kertoo tiedotteessa, että koronalle altistuneiden testaamista on lisätty niin, että altistuneet ohjataan nyt testiin niin karanteenin alussa kuin lopussakin.

Tartuntatautiviranomaisen määräämän karanteenin noudattaminen on ehdoton pakko myös oireettomana – ja vaikka olisi jo kertaalleen saanut negatiivisen testituloksen.

Espoo on laatinut ohjeet karanteeniin määrätyille kaikkiaan 17 kielellä.

Karanteenin rikkomisen todetaan olevan erityisen vakavaa nyt, kun alustavien löydösten perusteella Espoossakin noin 60 prosenttia uusista koronatartunnoista on mahdollisen virusmuunnoksen aiheuttamia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut