Uutiset Euroopasta säikäyttivät – kymmenet espoolaiset peruivat rokotusaikansa

AstraZenecan rokotteiden käyttö jatkuu Suomessa. Muutamat eurooppalaiset maat ovat keskeyttäneet sen käytön. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolaiset säikähtivät maailmalta kantautuneita uutisia siitä, että muutamat maat ovat keskeyttäneet rokotukset Astra Zenecan rokotteella. Päätöksen taustalla on se, että Euroopassa joillakin rokotetuilla on todettu veritulppa jonkin ajan kuluttua rokotuksesta.

Espoo twiittasi viime viikolla, että Metro Areenalta on vapautunut rokotusaikoja.

– Kyllä, rokotusaikoja peruttiin uutisen vuoksi muutama kymmenen, mutta vapautuneet ajat varattiin nopeasti uudelleen, perusturvajohtaja Sanna Svahn kertoo.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on suositellut jatkamaan Astra Zenecan rokotteen käyttöä toistaiseksi normaalisti. Viime viikolla Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar linjasi, että Astra Zenecan rokotetta voidaan antaa myös yli 70 vuotta täyttäneille.

Maanantaiaamun tilanteen mukaan 29 234 espoolaista on saanut koronarokotuksen.

Espoon koronatilanne on viikonvaihteen aikana synkentynyt ja ilmaantuvuusluku lähestyy jo 300:a. Se on nyt 298. Ilmaantuvuus tarkoittaa tautitapauksia 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Yhteensä 6 550 espoolaisen sairastuminen koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on tähän mennessä varmistettu laboratoriotestillä.

Viime perjantaina uusia tapauksia todettiin 79, lauantaina 72 ja sunnuntaina 51. Isoja tartuntaryppäitä ei viime päivinä ole tullut tietoon.

Helsingin ilmaantuvuusluku on Svahnin mukaan nyt liki 400 ja Vantaan yli 300.

– Taudin kulussa on ollut havaittavissa, että Espoossa luvut nousevat vähän myöhemmin kuin Helsingissä ja Vantaalla. Luvut ovat myös jääneet pienemmiksi. Espoolaiset ovat noudattaneet rajoituksia tunnollisesti ja toivottavasti sama jatkuu.

Koko Suomessa on todettu maanantaina 465 uutta koronavirustartuntaa. Sunnuntaina uusia tartuntoja tilastoitiin 863. Se on Suomen korkein luku koko koronapandemian ajalta. Koko Suomen ilmaantuvuusluku oli sunnuntaina 162,1.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen ilmaantuvuusluku 332,8 oli sunnuntaina koko Suomen suurin. Vähän aiemmin korkein ilmaantuvuusluku, 318,3, oli todettu Ahvenanmaalla.

– Joudumme ehkä opettelemaan elämään niin, että rajoituksiin tulee tiukennuksia ja höllennyksiä vuorotellen.

Rokotuksia jatketaan, ja Astra Zenecan rokotetta pitäisi tällä viikolla tulla 4 400 ja Pfizerin rokotetta 2 000 kappaletta. Käytännössä on jouduttu huomaamaan, että rokotteita tulee vähän luvattua vähemmän.

– Husin ammattilaiset arvioivat hiljattain, että kesää kohti voidaan mennä positiivisin mielin. Toiveissa on, että infektiot laantuvat, Sanna Svahn sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut