Ääriliikkeiden kannattajien välillä kiehuu Espoon nuorisovaltuustossa

Uudenmaan Akseli vetää puoleensa kansallismielisiä. Varis-verkosto kertoo vastustavansa fasismia. ruutukaappaus verkkosivustolta

Anneli Tuominen-Halomo

Poliittinen kiehunta Espoon nuorisovaltuuston (nuva) ympärillä on kovaa, vaikka sen pitäisi olla puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Nokittelun keskiössä sinkoilevat Varis-verkosto, äärivasemmistolaiset, Uudenmaan akseli, etnonationalistit ja perussuomalaiset.

Espoon vihreiden sisäpiiristä tulleen tiedon mukaan monet nuorisovaltuuston jäsenistä eivät tunne toimintaan osallistumista turvalliseksi.

Nuorisotyön koordinaattori Juha Laakso on työntekijänä luotsannut nuorisovaltuuston toimintaa noin puolitoista vuotta. Laakson mukaan kaupungille on tullut kolme nuorisovaltuustoa koskevaa vinkkiä, joista yksi on tullut kaupungin yleisen palautejärjestelmän kautta. Kaksi muuta yhteydenottoa liittyvät nuorisovaltuuston virallisilla sosiaalisen median sivuilla tapahtuneeseen, tiettyjen järjestöjen sivujen seuraamisiin ja julkaisujen tykkäilyihin.

Tieto muutaman nuvalaisen toiminnasta äärijärjestöissä tuli kaupungille uutena asiana ja yllätyksenä, koska ääriajattelu ei ole tullut esiin nuvan kokouksissa.

– Jos joku nuvan edustajana ilmaisee asioita Espoon kaupungin arvojen vastaisesti, siihen puututaan, Laakso sanoo.

Espoon palautelaatikkoon tulleeseen viestiin nuorisopalvelupäällikkö Merja Nordling on vastannut muun muassa näin: ”Emme voi puuttua nuorten vapaa-ajallaan, yksityishenkilöinä harrastamaan toimintaan. Mikäli epäiltäisiin, että nuori toimisi rikoslain vastaisesti, tällaisessa tilanteessa asia kuuluisi poliisin arvioitavaksi.”

Juha Laakson mukaan 40 nuoren joukkoon mahtuu monenlaisia näkemyksiä. Hän painottaa, että nuoret itse eivät ole tuoneet hänelle julki huoltaan turvattomuuden kokemisesta.

– Yhtään huolestuttavaa viestiä ei sisäpiiristä ole tullut.

Erikseen kysyttäessä Laakso vielä vahvistaa, että tiedossa ei ole uhkauksia, jotka olisivat kohdistuneet jonkun nuvalaisen henkeen tai terveyteen.

Nuvan ilmapiiristä huolestunut lähde on lähettänyt Länsiväylän toimitukseen linkin, josta löytyy Varis antifasistinen verkosto.

Varis-verkoston nettisivujen mukaan kyseessä on koko Suomen kattava verkosto, jonka tavoitteena on tuhota järjestäytynyt fasismi ja poistaa sen yhteiskunnallinen kasvualusta.

Varis-verkoston tekstissä mainitaan muun muassa ex-nuvalainen Pyry-Lii Soinio ja nuvaan kuuluva Paavo Räty. Viimeksi mainittu on myös perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana.

Molemmat kuuluvat Uudenmaan Akseliin, ja puheenjohtajana toimii 20-vuotias Pyry-Lii Soinio, joka itsekin on yläkouluikäisenä kuulunut nuorisovaltuustoon. Uudenmaan Akseli perustettiin PS-nuorten jättämään tyhjiöön ja sen kotipaikka on Espoo. Se ilmoittaa järjestävänsä nuorille kansallismielistä toimintaa keskustelutilaisuuksien, liikunnan ja koulutuksien muodossa.

Soinion mukaan Uudenmaan Akseli ei ole puoluepoliittinen toimija. Näkemykseltään se on Suomen Sisun hengenheimolainen.

– Meidän tavoin ajattelevilla on nuvassa luottamustehtäviä ja se ärsyttää nuvan vasemmistolaisia toimijoita, Soinio sanoo.

– Meidän ideoita ja mielipiteitä on pidetty hyvin esillä ja olemme päässeet vaikuttamaan päätöksentekoon.

Soinion mukaan sekä häntä että kansallismielisiä nuvalaisia on maalitettu Varis-verkostossa ja hän on tehnyt omassa asiassaan rikosilmoituksen.

Nuvaan kuuluva Paavo Räty kertoo olevansa mukana Uudenmaan Akselissa siksi, että hän on kansallismielinen.

– Se järjestää hyviä urheilutapahtumia, jotka aktivoivat nuoria liikkumaan. Se on arvo, jota kannatan. Keskustelemme toki paljon politiikastakin ja silloin kun sai kokoontua, pidimme baareissa Ryhtiliike-tapahtumia. Ne juontuvat PS-nuorten ajoilta.

Viime vuonna nuorisovaltuuston puheenjohtajana toiminut Lauri Hietanen allekirjoittaa ilmapiiriongelmat. Hän näkee niiden johtuvan osin koronasta, koska etäkokousten vuoksi entisenlaista yhdessä tekemisen meininkiä ei ole päässyt syntymään.

– Osa porukasta on tiiviisti yhdessä vapaa-ajallaan ja tämä on erityisesti koronan kanssa johtanut porukoitumiseen, mikä tuntuu monesta epämiellyttävältä.

Hietanen korostaa, että nuvan tulee jatkaa työtä turvallisen ja hyväksyvän keskustelukulttuurin kehittämisessä.

– Nuorisovaltuustossa ei toimita poliittisilla tunnuksilla. Kaikkein tärkeintä on taata nuorille turvallinen ja luotettava paikka harjoitella vaikuttamista.

Hietasenkaan tietoon ei ole tullut, että nuvalaisiin olisi kohdistunut konkreettisia uhkauksia.

Nimettömänä pysyttelevä nuorisovaltuuston jäsen vastaa ilmapiiriä koskevaan kysymykseen tällaisella viestillä: ”Ei oo uhkailtu, mutta viime kaudella joidenkin ihmisten ehdotuksia ja esityksiä on hidastettu puheenjohtajiston toimesta.”

Espoon nuorisovaltuuston edustaja on mukana kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouksissa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Markku Markkulalla (kok.) on nuvan edustajien toiminnasta positiivisia kokemuksia.

– He ovat aktiivisia ja käyttävät harkiten puheenvuoroja heille tärkeistä asioista, Markkula sanoo.

Markkula on tietoinen siitä, että nykyistä puheenjohtajistoa ja edustajia eri elimiin valittaessa ”äänesteltiin reippaasti”.

– Sellaista keskustelua on alettu käydä, että voisiko seuraavissa nuorisovaltuustovaaleissa olla mukana vaaliliittoja, esimerkiksi alueellisesti tai tietyn teeman, vaikkapa liikunnan ympärillä.

– Itse olen toppuutellut nuoria ja muistuttanut siitä, että yhteisten asioiden hoitaminen on yhteistyötä eikä yhden asian puolesta puhumista.

Sen jälkeen kun Länsiväylä-lehti oli mennyt painoon, toimitus sai tietää, että Lauri Hietanen (18) on Sdp:n kuntavaaliehdokkaana.

Mikä nuva

Nuva ajaa nuorten asioita

Espoon nuorisovaltuusto (nuva) on puoluepoliittisesti sitoutumaton, espoolaisten nuorten edunvalvojaelin, joka käyttää nuorten ääntä kaupungin organisaatiossa.

Nuvaan kuuluu 40 espoolaisnuorta, jotka ovat 13–18-vuotiaita.

Nuvalla on Espoossa puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunginhallituksessa, kaupunginvaltuustossa ja kaikissa kaupungin lautakunnissa. Nuva vaikuttaa antamalla lausuntoja, tekemällä aloitteita ja kannanottoja sekä järjestämällä tapahtumia. Nuorisovaltuutetut kokoontuvat kerran kuussa yleiskokoukseen, jossa suurimmat päätökset tehdään.

Nuva ajaa nuorten asioita, nostaa esille nuorten toiveita ja kertoo nuorten mielipiteen ajankohtaisiin asioihin.

Nuorisovaltuutetut valitaan kahden vuoden välein käytävissä nuorisovaltuustovaaleissa.

Lähde: Espoon kaupungin nettisivu

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut