Elina Lepomäki: ”Sote on epäedullinen Espoolle”

Vaalit: Elina Lepomäki kannustaisi maahanmuuttajaäitejä töihin.

Elina Lepomäki arvioi, että kouluissa tarvittaisiin koronapandemian jälkeen kipeästi tukea muun muassa mielenterveysongelmien purkamiseen. Päivi Tuovinen

Heli Koivuniemi

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) pitää Espoon politiikan kannalta dramaattisimpana maakunta- ja soteuudistuksen toteutumista.

Uudistus on toteutettu hänen mukaansa hallinto edellä. Lepomäki arvioi, että sotesta on tulossa rahansiirtoautomaatti.

– Rahaa siirretään pois sieltä, missä syntyy lapsia tulevaisuudessa. Se on malli, joka kohtelee suurempia kaupunkeja, kuten Espoota, kaltoin.

Hän mainitsee esimerkkinä yksittäisen heikennyksen, joka iskee juuri Espoon kaltaisiin kaupunkeihin.

– Koulukuraattorien ja psykologien siirtäminen kaupungeista maakuntiin heikentää lasten ja nuorten sosiaalisten vaikeuksien ennaltaehkäisemistä. Koulut ovat avainasemassa syrjäytymisen vastaisessa työssä. Kaupungeissa, joissa on jo valmiiksi heikko tilanne, koronan vaikutusten myötä ne ovat entistä heikommassa tilanteessa.

Hänen arvionsa mukaan kouluissa tarvittaisiin koronapandemian aiheuttaman kriisin jälkeen kipeästi tukea muun muassa mielenterveysongelmien purkamiseen.

Kun äidin ja lapsen integroinnissa onnistutaan, tulevaisuus on parempi kaikille.

Lepomäki nostaa esille pari haastetta, joihin espoolaisten on suhtauduttava vakavasti.

Syrjäytyminen uhkaa nyt yhä useampia kaupunkilaisia, varsinkin nuoria.

– Kysymys kuuluu: miten nuoret saadaan takaisin harrastusten pariin koronakriisin hellitettyä. Heillä, joilla on ennenkin mennyt huonosti, tämän jälkeen menee entistä huonommin.

Kriisi kohdistuukin hänen mielestään koko kansalaisyhteiskuntaan, mikä edellyttää jokaiselta panostusta ennaltaehkäisevään ja korjaavaan toimintaan.

– Se ei ole pelkästään kuntien tehtävä, Lepomäki muistuttaa.

Yritysten toimintaedellytyksille on tehtävä Lepomäen mielestä Espoossa nyt tilaa. Espooseen on luotava Suomen yrittäjämyönteisimmän kaupungin henki ja maine. Hän suosisi yhden luukun -periaatteen ottamista käyttöön. Se olisi suuri helpotus yrittäjille. Onnistuminen edellyttää hänen mielestään myös hallinnollista ketteryyttä ja rohkean kokeilukulttuurin sallivaa ilmapiiriä.

– Lähdetään hakemaan mahdollisuuksia kansainvälisyydestä ja kansainvälisesti toimivista malleista. Tässä kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on tehnyt mielestäni hyvää työtä.

Kolmantena tulee valtakunnallinen, eikä pelkästään Espoota koskeva haaste. Maahanmuuttajien työllisyyden parantamiselle ja työssäoppimisen tukemiseen on löydettävä hänen mukaansa ratkaisuja.

– Nämä asiat on hoidettu muissa maissa paremmin kuin Suomessa.

Konkreettisena esimerkkinä hän nostaa esille muslimitaustaiset naiset, joille on etsittävä vaihtoehtoja ja tukea kodin ulkopuolelta.

– Kun äidin ja lapsen integroinnissa onnistutaan, tulevaisuus on parempi kaikille, Lepomäki uskoo.

Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä opiskellut kansanedustaja seuraa yhä Aalto-yliopiston kampuksen ympäristössä ja Keilaniemessä tapahtuvaa innovatiivisuutta edistävää kehitystä.

– Se luo kovasti uskoa paitsi Espoolle, myös Suomelle.

Merenranta ja luonto ovat kansanedustajan mielestä maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia. Koronakriisin positiivisena puolena hän näkee sen, että monella espoolaisella on mahdollisuus järjestää arkensa ja osallistua etäpalavereihin esimerkiksi Rantaraitilla kävellen. Hän kertoo silloin tällöin käyvänsä kansainvälisten vieraidensa kanssa Espoon rannoilla. Meri ympäristöineen on tehnyt moneen vaikutuksen.

– He haukkovat henkeään ja hämmästelevät, miten sellainen rauha ja maisema sijaitsee niin lyhyen matkan päässä palveluista.

Espoolaista palvelukulttuuria voisi Lepomäen mukaan parantaa nykyisestään. Ravintoloille ja innovatiivisuudelle olisi kysyntää hänen mielestään. Tässäkin lupakäytäntöjen keventäminen edistäisi alan yrittäjien herkkyyttä tarttua mahdollisuuteen.

– Espoolla olisi paikka virtaviivaistaa entisestään toimintaansa tällä saralla.

Lepomäki ei ole ollut kuntavaaliehdokkaana Espoossa, mutta on tavannut lukuisia espoolaisia eduskuntavaalien aikaan. Kampanjoidessaan hän teki muutamia havaintoja:

– Täällä pääkaupunkiseudulla ei kiinnitetä kuntarajoihin niin jyrkästi huomiota. Aktivismi ulottuu valtakunnanpolitiikasta ihan Eurooppa-tasolle asti.

Kokoomuksen kantaa kysellään yhtä lailla Matinkylän uimahallista kuin ansiotuloverotuksesta tai perintöverotuksesta.

– Ne ovat äänestäjille tärkeitä asioita. Poliitikon tehtävä on kertoa, millä tasolla päätetään mistäkin asiasta.

Länsiväylä haastattelee vaalien alla eri puolueiden edustajia, joilla on terveisiä espoolaisille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut