Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Koronarokotteet eivät näytä lisänneen veritulppia Suomessa – "Hyödyt ovat mahdollisia haittoja suuremmat"

Koronarokotteet eivät näytä Suomessa lisänneen veritulppia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on selvittänyt verisuonitukosten ilmaantuvuutta rekisteritietojen avulla eikä ole havainnut veritulppien määrän kasvaneen minkään rokotteen jälkeen.

– Olemme verranneet verisuonitukosten taustailmaantuvuutta väestössä siihen, kuinka monta tautitapausta on ilmaantunut koronarokotusten jälkeen. Nyt kootun tiedon valossa verisuonitukoksia ei ole ilmennyt Suomessa rokottamisen jälkeen tavallista enempää, sanoo THL:n erikoistutkija Petteri Hovi tiedotteessa.

Astra Zenecan koronarokotteen jakelu on useassa maassa keskeytetty sen jälkeen kun alettiin epäillä rokotteen aiheuttaneen veritulppia.

Perusterveillekin saattaa tulla rokotusjärjestys, muutamaa kriteeriä jo pohdittu – Ensin rokotetaan nämä yli 900 000 riskiryhmäläistä

– (Euroopan lääkeviranomainen) EMA ja (Lääkealan turvallisuuskeskus) Fimea katsovat, että rokotteen hyödyt ovat edelleen mahdollisia haittoja suuremmat. Tämän vuoksi rokotteen käyttöä voidaan jatkaa, linjaa tiedotteessa yksikön päällikkö Liisa Näveri Fimeasta.

Ensimmäisessä rekisterianalyysissa löytyi kaikkiaan viisi keuhkoveritulppa- ja viisi laskimotukostapausta, jotka ovat ilmenneet Astra Zenecan rokotteen antamisen jälkeen. Määrä vastaa kuitenkin vastaavien tukosten esiintyvyyttä väestössä yleensä eikä ole havaittavissa, että rokotteen saajilla olisi ollut enemmän veritulppia.

THL huomauttaa, ettei ajallisesta yhteydestä myöskään voida päätellä, että rokotuksen ja sairastumisen välillä olisi syy-seuraussuhde. Suomessa ei ole havaittu verisuonitukoksiin liittyviä kuolemantapauksia, joita on raportoitu ulkomailta.

Astra Zenecan koronarokotteen on saanut Suomessa tähän mennessä noin 137 000 ihmistä ja maailmanlaajuisesti noin 17 miljoonaa ihmistä.

AstraZenecan koronarokote käy myös yli 70-vuotiaille – Asiantuntija: "lääketieteellistä syytä yläikärajalle ei enää ole"

THL on toimittanut suomalaisista rekistereistä kootut tiedot verisuonitukosten taustailmaantuvuudesta Euroopan lääkeviranomaisen EMAn käyttöön.

Toimitetut rekisteritiedot eivät sisällä henkilötietoja, joista yksittäinen ihminen voitaisiin tunnistaa.

– Suomen tiedot on koostettu yhdistämällä eri rekistereistä saatavaa tietoa. Apuna on käytetty muun muassa sairaaloiden lähettämiä hoitoilmoitustietoja ja väestötietojärjestelmää. Kaikilla mailla ei ole vastaavaa taustatietoa käytössään, ja siksi jaamme suomalaisen tutkimustiedon rokotteiden turvallisuuden arviointia varten, Hovi toteaa tiedotteessa.

Emmitkö koronarokotteen ottoa? THL kertoo torstaina rokotteiden turvallisuudesta kaikille avoimessa tilaisuudessa

EMA jatkaa verisuonitukosriskin selvittämistä. EMAn lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea kokoontuu arvioimaan asiaa torstaina 18. maaliskuuta ja arvioinnin tilanteesta tiedotetaan torstai-iltana.

Suomessa rokotusten turvallisuutta seuraavat yhteistyössä Fimea ja THL.

Fimea kokoaa tiedon rokotteiden haittaepäilyistä ja jakaa tiedon THL:lle ja Euroopan lääkeviranomaiselle EMAlle. THL selvittää haittaepäilyjen taustoja ja ilmiöiden yleisyyttä valtakunnallisen rekisteritiedon avulla.

Ikääntyneitä ja riskiryhmäläisiä rokotetaan rinnakkain – "Yli 70 vuoden ikä altistaa voimakkaimmin koronataudille"

THL: Näistä syistä koronarokotteen annosväliä pitää pidentää

Suomalaista koronarokotetta kehittää uusi yhtiö – Rokote voi antotapansa vuoksi olla tehokkaampi kuin nyt markkinoilla olevat

Sputnik-rokote voitaisiin ottaa käyttöön Suomessakin – Marin: "Tässä ei ole kyse politiikasta"

Tuleeko Euroopassa käyttöön venäläinen koronarokote? Euroopan lääkevirasto alkoi arvioida Sputnikia