Liito-oravista syntyi oikeuskiista uuden asuinalueen suunnittelussa Kirkkonummella – kokoojakatu tuhoaisi kolopuita

Kirkkonummen kunta on törmännyt Majvikin uuden asuinalueen suunnittelussa EU-direktiivin tulkintaan, joka on estämässä uuden kadun rakentamisen liito-oravien ydinalueen läpi.

Kunta on vuosia kaavoittanut Majvik-Suvimäki -alueelle isoa uutta kerrostaloaluetta Espoonlahden rantamaisemiin. Alueelta löydettiin liito-oravien pesimäalue jo suunnittelun alkumetreillä.

Kunta anoi ja sai ely-keskukselta poikkeamisluvan, jolla liito-oravan elinympäristöön voitaisiin kajota rakentamisella. Pesimäalueen läpi on suunniteltu alueen kokoojakatu.

Kaavoituksen aikana tutkittiin eri linjausvaihtoehtoja. Kunnan mielestä missään vaihtoehtolinjauksessa ei ole voitu välttää kulkua liito-oravan ydinalueen kautta.

Ely-keskuksen päätöksestä valittivat hallinto-oikeuteen luonnonsuojeluliitto ja Kirkkonummen ympäristöyhdistys.

Hallinto-oikeus on hiljakkoin kumonnut ely-keskuksen myöntämän poikkeusluvan. Oikeus vetoaa päätöksessään EU:n luontodirektiiviin.

Nyt kunta miettii asian viemistä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asia on kunnanhallituksessa 22. maaliskuuta ja esitys on, että valituslupaa haetaan KHO:lta.

Perusteluna on muun muassa, että liito-oravan suotuisa suojelutaso pystytään takaamaan erilaisilla toimilla, joita on kaavoitusvaiheessa jo suunniteltu.

Kunta muistuttaa, että asemakaavahankkeen tavoitteena on osoittaa uutta asuinrakentamista hyvien julkisten kulkuyhteyksien ja Espoonlahden äärellä sijaitsevalle Suvimäen ja Majvikin alueelle paikan kulttuuriympäristöä ja luontoarvoja kunnioittaen.

Kirkkonummen kunta katsoo, että poikkeuslupa-anomuksen mukainen katulinjaus on kaikkein toteuttamiskelpoisin vaihtoehto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut