Sanna Svahn: Kaikkien pitäisi edelleen jaksaa sitoutua rajoituksiin – Vieraskieliset yliedustettuina koronaan sairastuneissa Espoossa

Koronan ilmaantuvuusluku on Espoossa noussut jo yli 300:n ja on nyt 311. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa 14 vuorokauden kuluessa todettuja koronatautitapausten määrää 100 000 asukasta kohden. Helsingissä ja Vantaalla ilmaantuvuusluku on nyt noin 450.

– Espoossa lähdettiin helmikuun alussa liikkeelle matalammalta tasolta kuin Helsingissä ja Vantaalla, mutta kasvuvauhti on samantyylinen kuin naapureissa. Kasvu jatkunee Espoossa, koska olemme samaa aluetta, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Espoossa on havaittavissa sama ilmiö kuin Helsingissä ja Vantaalla eli koko epidemian aikana vieraskielisten osuus sairastuneista on ollut paljon isompi kuin heidän osuutensa väestöstä. Espoossa nyt noin 45 prosenttia sairastuneista on vieraskielisiä.

– En osaa sanoa, mistä se johtuu. Olemme tehneet kovasti töitä tiedon jakamisessa. Ohjeita on käännetty eri kielille, ja koronabotti puhuu sataa kieltä.

– Empatiaa ja jaksamista tarvitaan nyt kaikilta. Kaikkien pitäisi edelleen jaksaa sitoutua rajoituksiin, Svahn painottaa.

Laboratoriovarmistettuja covid-19-tautitapauksia on todettu Espoossa yhteensä 6 778. Uusia sairastumisia tuli tiistaina ilmi 72, keskiviikkona 82 ja torstaina 74.

10.–17. maaliskuuta uusia tapauksia on todettu 498.

Espoossa on yhteensä 181 varmistettua virusmuunnostapausta, joista lähes kaikki ovat UK-variantteja.

Koronatestejä tehdään 1 500–1 900 päivässä, ja yli neljä prosenttia niistä on positiivisia.

Uusia tautiryppäitä ei ole tullut esille, mutta koulujen ja päiväkotien altistuneet on tavoitettu hyvin ja saatu karanteeniin.

Viimeisen neljän viikon aikana 18–34 -vuotiaiden osuus on 32 prosenttia ja 35–54 -vuotiaiden 32,5 prosenttia tartunnan saaneista.

Torstaiaamuun mennessä oli rokotettu 30 708 espoolaista.

Suurin osa suomalaisista piti rokottaa AstraZenecan rokotteella, mutta Pfizerin rokotteesta saattaakin tulla se "kansanrokote".

– Jaamme sitä rokotetta, mitä saamme. Yli 70-vuotiaista melkein 80 prosenttia on rokotettu ja riskiryhmien rokotuksetkin ovat edenneet hyvin, mutta silti rokotukset tuntuvat etenevän tuskastuttavan hitaasti. Rokotteiden määrä on edelleen pullonkaula, Sanna Svahn sanoo.

Ne, jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotteen, saavat sitä myös toisen annoksen. Myös Pfizerin rokotetta annetaan kaksi kertaa.

– Jos rokotteita tulee se määrä, mikä on luvattu, viikolla 15 on rokotettu 65 000 espoolaista, mutta sekin on vasta noin 20 prosenttia espoolaisista, Svahn huokaa.

Uusia rokotusaikoja avataan varattavaksi sitä mukaa kuin rokotteita saadaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut