Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkeologisesta puistosta uusi nähtävyys Espooseen

Mankby on yksi Suomen parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kylätontteja. Kauklahdessa lähellä Espoonkartanoa sijaitsevalle alueelle suunnitellaan nyt arkeologista puistoa ja ulkoilualuetta.

Espoon kaupunkitekniikan keskuksessa laaditaan puistosuunnitelmaa alueelle, joka kattaa Vanha-Mankbyn ja Finnsbergetin muinaismuistoalueen, Finnsinmäen puiston ja pysäköintialueen. Koko suunnittelualue on noin 78 hehtaarin kokoinen, josta kylätontti kattaa runsaan yhden hehtaarin kokoisen alueen.

– Se alue, jolla keskiaikainen kylä ja vanhat pellot ovat sijainneet, on suunnilleen 65 x 175 metrin kokoinen alue, maisema-arkkitehti Kristina Rocha selvittää.

– Mankby on ainutlaatuinen sen vuoksi, että autioituneen kylän päälle ei ole rakennettu mitään ja se on siten jäänyt koskemattomana aikakapselina yli 450 vuodeksi meille avattavaksi.

Rochan mukaan maisema on muuttunut aika paljon Kehä III:n rakentamisen jälkeen. Vanhat pellot ovat kasvaneet umpeen, joten maisema Mankinjoen suuntaan on ennen ollut avoimempi. Yhtenä tavoitteena on tuoda vanha maisema esiin.

– Aivan ensimmäiseksi pitää selvittää, miten paljon alueella vielä tutkittavaa, niin ettei polkujen rakentamisen yhteydessä tuhota mitään, Rocha sanoo.

Ensimmäisiä puistosuunnitteluvaihetta varten tarvittavia tutkimuksia on tarkoitus tehdä tulevana kesänä muun muassa maatutkauksella ja tarvittaessa maahan kajoten avaamalla koealueita.

Yhtenä haasteena arkeologisen puiston rakentamisessa ovat paikoin suuret korkeuserot. Omnia Finnsin käytössä oleva pysäköintipaikka aiotaan virallistaa ja rakentaa siitä turvallinen yhteys puistoon katselutasanteineen.

– Arkeologisissa kaivauksissa paljastuneet rakennusten muodot ja tulisijojen paikat näkyvät maastossa. Kaivausten jälkeen kasvaneet pusikot pitää raivata pois.

Suunnitelma käsittää uusia erilevyisiä ja -tyyppisiä polkuja ja puistoreittejä, metsän käsittelyä näkymien avaamiseksi, kaivausalueiden merkitsemistä, infotauluja ja paviljongin sekä muita puistokalusteita.

Puistosuunnitelmia voi kommentoida soittamalla, sähköpostilla tai otakantaa.fi-sivustolla 28. maaliskuuta asti.

Luonnosvaiheen jälkeen viimeisteltävä puistosuunnitelmaehdotus asetetaan nähtäville kesällä 2021.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä, milloin puisto toteutetaan.