Korona räjäytti nuorisotyöttömyyden Espoossa, myös pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi

Työttömyys: Työttömien määrä on kasvanut Espoossa vuodessa 6 000:lla.

Espoossa on lähes 6 000 työtöntä enemmän kuin viime vuoden helmikuun lopussa juuri ennen koronarajoitusten alkamista. Työttömiä työnhakijoita oli Espoossa kuluvan vuoden helmikuun lopussa Uudenmaan ely-keskuksen työllisyysseurannan mukaan noin 16 900, kun vuotta aiemmin luku oli 11 000. Työttömistä lomautettuja on runsaat 3 000.

Erityisen paljon on kasvanut nuorisotyöttömyys eli alle 25-vuotiaiden työttömyys. Työ- ja elinkeinoministeriön lukujen mukaan nuorisotyöttömyys on kasvanut Espoossa 73 prosenttia, kun vertaillaan tämän ja viime vuoden tammikuun lopun lukuja. Tammikuussa 2020 alle 25-vuotiaita työttömiä oli 915, kun kuluvan vuoden tammikuussa määrä oli 1 580.

– Nuoria työskentelee paljon palvelualoilla ja ravintoloissa, joihin koronarajoitukset ovat purreet vahvimmin, selittää tietopalvelupäällikkö Petri Lintunen Espoon kaupungilta.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut suurin piirtein samassa suhteessa kuin kaikkien työttömien, eli vähän yli 50 prosenttia. Kaikkien työttömien määrä on kasvanut Espoossa viime vuoden tammikuuhun verrattuna 52 prosenttia ja pitkäaikaistyöttömien 53 prosenttia

– Ennen koronaa pitkäaikaistyöttömiä oli noin 3 400, kun nyt heitä on melkein 5 300, toteaa Lintunen.

Pitkäaikaistyöttömällä tarkoitetaan vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita. Eli ne, jotka jäivät työttömiksi heti koronakriisin rantauduttua Suomeen, eivätkä ole pandemian aikana työllistyneet, alkavat nyt tippua pitkäaikaistyöttömiksi.

Pitkäaikaistyöttömyyden osalta tilanne näyttää aika huolestuttavalta.

– Pitkäaikaistyöttömyyden osalta tilanne näyttää aika huolestuttavalta. Se on kasvanut koko korona-ajan.

– Pysyvä työllistyminen tahtoo olla todella vaikeaa pitkäaikaistyöttömille, lisää Lintunen.

Maahanmuuttajien osuus työttömistä ei ole Lintusen mukaan hirveästi kasvanut korona-aikana.

– Maahanmuuttajien työllisyys on ollut alhaisemmalla tasolla kuin kantaväestön. Korona-aikana työttömien maahanmuuttajien määrä on kasvanut noin 1,5-kertaiseksi, mutta kasvua ei ole ollut niin paljon kuin esimerkiksi nuorisotyöttömyydessä.

Lintunen toteaa, että työttömyyden kehitystä on tällä hetkellä erittäin vaikea ennustaa, koska korona sotkee ennustekäyriä.

– Mutta jos katsoo kuluvan vuoden kehitystä ja jos taloudessa ei tapahdu mitään selkeää myönteistä käännettä, niin uskon että työttömien määrä nousee ja on loppuvuodesta korkeampi kuin nyt. Kokonaismäärä saattaa olla vuoden lopussa jopa 19 000, arvioi Lintunen.

Työttömien osuus työvoimasta oli Espoossa tammikuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan 11,5 prosenttia. Muutos vuodentakaiseen on 3,9 prosenttiyksikköä.

Espoon luvut näyttävät paremmilta kuin Helsingin ja Vantaan. Helsingissä työttömien osuus työvoimasta oli 14,1 prosenttia ja kasvua oli 5,2 prosenttiyksikköä. Vantaalla luvut olivat 14,7 prosenttia ja kasvua 6 prosenttiyksikköä.

– Työttömyyden kasvu on ollut Vantaalla voimakkaampaa kuin Espoossa ja Helsingissä. Sitä selittää Vantaan vähän erilainen toimialarakenne. Siellä on paljon palvelu- ja logistiikka-alan työpaikkoja, toteaa Lintunen.

Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli tammikuun lopussa 12,7. Muutos vuodentakaiseen oli 3,1 prosenttiyksikköä.

Toukokuussa työttömyyshuippu

Korona-ajan pahin huippu koettiin toukokuussa, jolloin työttömien määrä oli Espoossa Uudenmaan ely-keskuksen tietojen mukaan noin 23 000 henkeä.

Toukokuun huippulukeman jälkeen työttömyys laski hitaasti. Elokuun jälkeen lasku hidastui huomattavasti.

Korkeasti koulutettujen, eli vähintään alemman korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus Espoon työttömistä on noin kolmannes. Osuus on pysynyt ennallaan myös korona-aikana.

Kärsijöitä ovat olleet etenkin palveluala, kuten majoitus- ja ravintola-alan toimijat sekä tapahtuma-ala.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut