Ilmassa on tänään paljon nastarenkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitussepeliä – Ilmanlaatu tyydyttävällä tasolla Espoossa

Ilmassa leijaileva katupöly heikentää parhaillaan ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittauspisteillä Leppävaarassa, Matinkylässä ja Luukissa ilmanlaatu on tyydyttävällä tasolla. Sen sijaan Helsingin keskustassa ilmanlaatu on välttävä ja Mäkelänkadulla ja Töölöntullissa huono.

Katupölyä on paljon erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla ja tilanteen uskotaan jatkuvan samanlaisena lähipäivinä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski tiedotteessa.

Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis–huhtikuussa, mutta pölyisyys vaihtelee sään mukaan.

Katupöly on pääasiassa talven aikana syntynyttä nastarenkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitussepeliä. Pöly nousee ilmaan kuivilta kaduilta liikennevirtojen ja tuulen nostattamana. Tällöin hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa. Erityisen haitallista katupöly on astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita. 

Kun ilmanlaatu on huono, terveysvaikutukset ovat mahdollisia herkillä ihmisillä. Kun ilmanlaatu on hyvä tai tyydyttävä, terveysvaikutukset ovat hyvin epätodennäköisiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut