Täydennysrakentaminen tulee myös Soukkaan: talojen väliin ja parkkikentille sovitellaan uusia kerrostaloja – "Toivomme, että maanomistajat pohtivat alueen kehittämistä yhdessä"

Kasvu: Soukan talojen väliin ja parkkikentille sovitellaan lisää rakentamista.

Soukan keskustan taloyhtiöillä ja muilla kiinteistönomistajilla on lähivuosina edessään isoja päätöksiä. Pitäisikö rakentaa uusia kerrostaloja nykyisille parkkipaikoille ja rakentamattomille osille tonttia? Tai kenties purkaa nykyisiä asuintaloja ja rakentaa tilalle uusia ja isompia? Vai säilyttää pitkälti 70-luvulta periytyvä nykytila?

Taustalla on metron tuoma kasvupaine. Kaupungin visioissa Soukan asukasmäärä kasvaa lähivuosikymmeninä huomattavasti. Noin 600 metrin säteelle metroasemista tulisi noin 5 600 uutta asukasta. Soukan ydinkeskustaan, noin 300 metrin säteelle metrosta tämä tarkoittaisi noin 1 000 uutta asukasta.

Alueen projektinjohtajana Espoon kaupungilla työskentelevä Kimmo Leivo arvioi ajatusleikkinä, että määrä voisi tarkoittaa ydinkeskustan alueelle 12–13 uutta kahdeksankerroksista taloa. Miten ja minne ne rakentuvat, on pitkälti kiinni siitä, mitä maanomistajat päättävät. Alueella on useita yksityisiä maanomistajia, muun muassa taloyhtiöitä, yhteensä 17 kiinteistössä.

– Toivomme, että maanomistajat pohtisivat alueen kehittämistä yhdessä, Leivo sanoo.

Esimerkiksi hän nostaa Soukan ostoskeskuksen, jolla on useampia omistajia.

– Se on oman aikansa helmi, mutta osin vanhentunut esimerkiksi esteettömyydeltään ja pysäköintimitoitukseltaan. Omistajien tulisi miettiä, mikä on järkevin tapa kehittää sitä. Metron sisäänkäynnit tulevat muuttamaan asiakasvirtojen painopisteitä.

Leivon mukaan keskustelu täydennysrakentamisesta on jo käynnistynyt alueella ja hankekehittäjät ovat pohtineet asiaa taloyhtiöiden kanssa. Projektinjohtaja ei kuitenkaan usko, että alueella ryhdyttäisiin ainakaan lähivuosina purkamaan laajalti nykyistä rakennuskantaa ja rakentamaan tilalle uutta, kuten esimerkiksi Tapiolassa on tehty.

– Olisi hyvä, jos iso maanomistaja lähtisi purkavaan täydennysrakentamiseen, ja asunto-osakeyhtiöt voisivat seurata prosessia ja arvioida sitten kokemuksia. Taloyhtiöissä purkamiseen on kuitenkin vaikeampaa lähteä, kun kyseessä ovat ihmisten kodit. Varsinkin isoilla tonteilla täydennysrakentaminen tyhjille osille on varmasti helpompaa, Leivo pohtii.

Uuden kerrostalon rakentaminen esimerkiksi parkkipaikalle voi sekin tosin olla haasteellista. Jotta parkkipaikat riittäisivät sekä vanhoille että uusille asukkaille, pihapysäköinnin tilalle saatetaan tarvita pysäköintitalo.

– Ihmiset ovat usein tottuneet halpaan ja helppoon kenttäpysäköintiin ja siirtymä maksulliseen, rakenteelliseen pysäköintiin voi olla haastava, Leivo huomauttaa.

Soukan keskustan kehittämisen tavoitteita käsiteltiin viime viikolla kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Lautakunta hyväksyi tavoitteiksi muun muassa Soukanraitin säilyttämisen, alkuperäisten ominaispiirteiden säilyttämisen sekä maisemaelementtien, kuten avokallioiden ja puuston säilyttämisen mahdollisuuksien mukaan. Uudet rakennukset sijoittuvat pääosin nykyisille pysäköintialueille ja nykyisten kortteleiden yhteyteen tai niiden välittömään läheisyyteen. Myös palvelut halutaan turvata.

– Nyt on linjattu raamit, joiden sisällä aluetta kehitetään ja joita mahdollisissa tulevissa asemakaavoissa noudatetaan. Olen itsekin soukkalainen ja tiedän, että alkuperäisellä Soukalla on tietty identiteettinsä, joka halutaan säilyttää. Moni soukkalainen on hyvin tyytyväinen alueeseen, Leivo sanoo.

Lue myös:

Suunnitelma autottomasta 16-kerroksisesta talosta nurin Soukassa, nyt metroasemalle kaavaillaan matalampaa taloa

Itse tekemisen uusi nousu näkyy käsityökaupassa Soukassa: "Viime kuukausina miehetkin ovat tulleet ostoksille"

Pupusaari avaa toisen lähiökahvilan Espoossa perjantaina – "Hillittömän hyvin on mennyt"

Sydämeltään soukkalainen – Leena Saari, 80 nimettiin Soukan mummiksi

Soukkakin saa uuden metrokeskuksen: Vanhan ostarin tilalle uusi liikekeskus, ympärille tornitaloja

Kysyimme soukkalaisilta

”Ikävää, jos vanhaa tuhotaan”

”Asuin Soukassa jo lapsena. Ostari oli silloin freesi ihanine suihkulähteineen. Nyt se on slummimainen. Haluaisin sen nätiksi ja kodikkaaksi. On ikävää, jos vanhaa tuhotaan ja joka paikkaan tulee taloja. Soukka on rakennettu ihmisläheiseksi ja helpoksi liikkua.”

Äiti pienen lapsen kanssa

”Olen asunut Soukassa 50 vuotta. Asukkaita ja rakentamista on tulossa todella paljon. Soukan ilme tulee muuttumaan täysin. Ymmärrän toki, että metro tarvitsee asukkaita. Outoa se tulee olemaan, kun on tottunut väljyyteen ja vihreyteen. Luonnon monimuotoisuus häviää. Ostoskeskus tulisi laittaa kokonaan tai osittain uusiksi. Se on jäänyt 70-luvulle ja ränsistynyt.”

Rouva kauppareissulla

”Olen asunut Soukassa vuodesta 2014. En tykkää ollenkaan suunnitelmista, liian tiiviisti rakennetaan. Ja miten huolehditaan palveluista uusille asukkaille? Soukka on ollut luonnonläheinen kiva paikka. Kun pääsen eläkkeelle, täältä on muutettava pois.”

Erja Vehmas

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut