Kuinka kauas omasta pihasta saisi poistua? Hallitus käsittelee edelleen esitystään liikkumisrajoituksista

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Hallituspuolueet käsittelevät edelleen keskiviikkona mahdollisten liikkumisrajoitusten valmistelua.

Hallitus neuvotteli tiistaina pitkälle iltaan, mutta ei päässyt sopuun liikkumisen rajoittamisesta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Twitterissä, että kolme hallituspuolueiden eduskuntaryhmää käsittelee vielä asiaa. Sen jälkeen hallitus voi arvioida, onko edellytyksiä antaa eduskunnalle esitys liikkumisrajoituksista.

Vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n on päätettävä, tukevatko ne liikkumisrajoituksia ja mahdollista maskipakkoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (stm) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioivat, että rajoituksille on perusteita ja välttämätön tarve. Liikkumisrajoitukset koskisivat pääkaupunkiseutua ja Turkua.

Liikkumisrajoitusten tehokkuutta on kyseenalaistettu siihen sisältyvien lukuisten poikkeusten takia, kertoo Yle. Poikkeuksiin kuuluvat muun muassa työssäkäynti, koulutuksen osallistuminen ja vapaa-ajan asunnolle meno.

Yle toteaa analyysissaan, että olisi yllätys, jos joku hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä tyrmäisi liikkumisrajoitukset ja vastustaisi hallituksen esityksen antamista eduskunnan käsittelyyn.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan päätösten viivästyminen aiheuttaa suuria käytännön haasteita. Vapaavuori toteaa Twitterissä, että pelkästään pääkaupunkiseudulla kymmenettuhannet koululaiset ovat epätietoisia miten ensi viikolla toimitaan. Tilanne on Vapaavuoren mielestä kohtuuton myös opettajille.

Hallitus kaavailee siis liikkumisen rajoituksia Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Kauniaisiin ja Turkuun. Millaisia ne rajoitukset sitten olisivat?

Helsingin Sanomien mukaan rajoitusten lähtökohtana suunnitelmassa on, ettei omasta pihapiiristä saa poistua ilman laissa säädettyä perustetta. Liikkumisrajoituksen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon.

Töissä, ruokakaupassa, apteekissa, postissa, pankissa sekä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa saisi kuitenkin käydä. Koulunkäyntiä ja opiskeluun osallistumiseksi liikkuminen olisi niin ikään sallittua.

Mökillekin saisi lähteä. HS:n tietojen mukaan rajoitusten alueella asuva henkilö saisi liikkua myös omistamansa rakennuksen, kiinteistön tai kulkuneuvon huoltamiseksi tai vastuullaan olevan eläimen hoitamiseksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut