Espoo supistaa kiireetöntä hoitoa entisestään koronatilanteen vuoksi – "Potilasmäärät kasvaneet ja potilaat aiempaa sairaampia"

Korona: Espoo varautuu myös pahimpaan skenaarioon, jossa turvattaisiin Espoon sairaalaa ja Samarian infektiosemaa ja keskityttäisiin kiirepäivystykseen.

Espoo supistaa kiireetöntä hoitoa entisestään ja varautuu hoitamaan vastaanotoillaan lähinnä kiireellistä hoitoa vaativia potilaita. Kaupunki pyytää asiakkaita harkitsemaan yhteydenoton siirtämistä myöhemmäksi mikäli asia ei ole akuutti.

Kaupunki on parhaillaan tekemässä listaa resurssipulan vuoksi supistettavista kiireettömän hoidon palveluista.

Koronatilanteen pahentumisen vuoksi muiden terveysasemien henkilökuntaa on jouduttu siirtämään koronapotilaita hoitavalle Samarian infektioasemalle.

– Samarian potilasmäärät ovat kasvaneet ja potilaat ovat aiempaa sairaampia. Viimeisen kolmen viikon aikana sinne on tarvittu yhden lääkärin työpanos viikossa lisää. Tämä on pois muusta potilastyöstä, kertoo Espoon avosairaanhoidon johtava ylilääkäri Anu Mustakari.

– Määrät eivät kuullosta kovin isoilta, mutta yksi lääkäri pystyy viikossa ottamaan vastaan viitisenkymmentä potilasta, Mustakari muistuttaa.

Myös ammatillisen oppilaitoksen ja lukion opiskeluterveydenhuollon palveluita supistetaan. Palveluita tarjotaan vain Espoon keskuksen keskitetystä toimipisteestä ja Etelä-Tapiolan lukiolta.

Kiireetön hoito joudutaan pitämään minimissä huhti–toukokuun ajan huolimatta siitä, saadaanko koronaviruksen tartuntamäärät laskuun, Mustakari arvioi.

– Viime kevään oppeja on se, että vaikka (tautitapausten) nousu saadaan talttumaan, lasku on hidas.

– Hyvässä hoitotasapainossa olevat verenpaineen ja kilpirauhasarvojen määräaikaiskontrollit, ajokorttitodistusten ja matkailijarokotusten haut, Mustakari luettelee käyntejä, joita ainakin pystyttäisiin siirtämään.

Koronatyöhön, kuten jäljitykseen ja rokottamiseen, on jouduttu siirtämään viitisenkymmentä ihmistä sosiaali- ja terveystoimesta, Mustakari kertoo.

Heistä reilut 20 on terveysasemien lääkäreitä ja hoitajia. Henkilöstöä on siirretty myös muun muassa suun terveydenhuollosta sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

Lisäksi koronatyöhön on rekrytoitu uusia työntekijöitä ja ostettu työpanosta yksityisiltä toimijoilta.

– Täytyy toivoa, että nämä henkilöstönsiirrot riittäisivät.

– Pari seuraavaa kuukautta ovat kriittiset. Sen aikaa, kun jaksaisimme – eli espoolaiset jaksaisivat toteuttaa rajoitustoimia ja henkilöstömme toimia haastavassa keväässä – niin rokotukset alkaisivat purra ja pahin olisi ohi. Kokonaan tästä emme kuitenkaan pääse tänä vuonnakaan.

Espoossa tehdään suunnitelmaa myös tilanteeseen, jossa tautimäärät jatkavat edelleen kasvuaan. Pahimmassa skenaariossa keskityttäisiin yksinomaan ydintoimintojen ylläpitoon.

– Turvaisimme Espoon sairaalaa ja Samarian infektio-osastoa, tekisimme tartunnanjäljitystä ja rokotuksia sekä huolehtisimme kiirepäivystyksestä terveysasematoiminnassa.

Lue myös: Kiireettömään hoitoon poikkeukselliset jonot Espoossa – tilanne voi pahentua, jos henkilöstöä joudutaan siirtämään koronatyöhön

Hoitovelka

65 000 lääkärikäyntiä jäi väliin

Espoolaisilta jäi koronavuonna 2020 väliin terveysasemilla arviolta 65 000 lääkäri- ja 130 000 hoitajakäyntiä, arvioi Espoon avosairaanhoidon johtava ylilääkäri Anu Mustakari.

Kuluvana vuonna väliin jäävien käyntien määrän uskotaan nousevan samoihin lukemiin, vaikka epidemia saataisiin talttumaan ja loppuvuonna päästäisiin palaamaan lähemmäs normaalia.

– Joidenkin vaivat ovat voineet parantua itsestään ja osa on hakeutunut yksityiselle puolelle. On kuitenkin selvää, että meille on kertynyt hoitamatonta vaivaa ja käymätöntä kontrollia ja joidenkin vaivat ovat voineet pitkittyessään pahentua, Mustakari sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut