Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijarit ostivat suuresta suomalaisesta elektroniikkamyymälästä muiden luottokorteilla 169 000 euron tavarat – Kansainvälisen petoskokonaisuuden esitutkinta valmistui

Suurelle suomalaiselle elektroniikkamyymälälle koitui 169 000 euron tappiot kansainvälisessä petosvyyhdissä, jonka esitutkinnan Helsingin poliisi on juuri saanut valmiiksi. Poliisi ei nimeä myymälää tiedotteessaan.

Huijarit ostivat elektroniikkamyymälästä syksyllä 2018 lukuisia kertoja tavaroita yhdysvaltalaisilla luottokorteilla, jotka olivat todennäköisesti anastettuja tai kopioituja. Tätä varten huijarit perustivat suomalaisyrityksen verkkokauppaan 35 asiakastiliä todellisten tai keksittyjen ihmisten nimissä. Tilien avulla he ostivat verkkokaupasta erilaista elektroniikkaa, josta suurin osa oli älypuhelimia.

Tilaukset maksettiin yhdysvaltalaispankkien myöntämillä luottokorteilla. Luottokortteja käytettiin ilman niiden omistajien lupaa. Nämä ovat yhdysvaltalaisia yksityishenkilöitä. Esitutkinnassa ei selvinnyt, miten rikoksista epäillyt ovat saaneet luottokorttitiedot haltuunsa.

Tilauksia noudettiin 64 kappaletta ja 112 tilausta jätettiin noutamatta tai peruttiin. Rikossaaliiksi saadut puhelimet toimitettiin poliisin arvion mukaan pääosin ulkomaille.

Teoista epäillään 21:tä ihmistä, jotka ovat Suomen, Viron, Venäjän, Uzbekistanin ja Hollannin kansalaisia. Osa heistä asuu Suomessa ja osa ulkomailla.

Näitä henkilöitä epäillään törkeästä maksuvälinepetoksesta ja törkeästä petoksesta.

Poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä usean muun maan lainvalvonnan kanssa. Neljä henkilöä on ollut vangittuna.

– Rikoskokonaisuus on esimerkki kansainvälisestä, ammattimaisesta petosrikollisuudesta. Digitalisaatio ja globalisaatio mahdollistavat petosten tekemisen etänä, rajojen yli ja siten, että eri henkilöt toteuttavat rikoksen eri vaiheita. Anastettujen tai kopioitujen maksukorttien tietoja myydään esimerkiksi Tor-verkossa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ville Kiviniemi tiedotteessa.

Täysin vastaavan rikoskokonaisuuden toistamisen ei poliisin mukaan pitäisi olla enää mahdollista Suomessa, koska maksupalvelulain uudistuksen ansiosta suomalaisissa verkkokaupoissa käytetään nykyisin vahvaa sähköistä tunnistautumista. Tämä tarkoittaa, että pelkät maksukortin tiedot eivät riitä maksamiseen.

Muutos ei kuitenkaan poliisin mukaan poistanut petoksen mahdollisuutta kokonaan.

– Maksukorttitietojen sijaan petoksissa hyödynnetään sellaisia lasku- ja osamaksupalveluita, jotka eivät edelleenkään vaadi asiakkaan vahvaa sähköistä tunnistautumista, Ville Kiviniemi kertoo tiedotteessa.