Espoon tartunnanjäljitystä työllistävät nyt koulut ja päiväkodit –  viive altistuneiden tavoittamisessa 1–5 päivää

Korona: Turvaamistoimena koko luokka saatetaan siirtää pikavauhtia etäopetukseen.

Koronavirus leviää yhä enemmän lapsissa ja uutena ilmiönä tartunnat ovat lisääntyneet päiväkodeissa. Länsiväylä kertoi aiheesta torstaina.

Kasvaneet tautimäärät ovat viime aikoina haastaneet Espoon tartunnanjäljitystä. Kaupungin 24. maaliskuuta nettisivuilleen päivittämässä koronatilannekuvassa kerrotaan, että tartunnanjäljitystä työllistävät tällä hetkellä eniten koulut ja päiväkodit.

– Jos lapsella tai nuorella todetaan koronavirustartunta, tartuntatautiyksikkö ottaa yhteyttä koulun rehtoriin ja koulu auttaa altistuneiden jäljittämisessä, kertoo Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.

Espoon tartunnanjäljityksen kerrotaan tavoittavan sairastuneet pääsääntöisesti 24–48 tunnin sisällä. Altistuneiden tavoittamisen viive on noin 1–5 vuorokautta. Kaikkien altistuneiden pitäisi kuitenkin saada vähintään tekstiviesti heti altistumisen tultua tietoon.

Virusmuunnostilanne on vaikuttanut Espoossa karanteenin pituuteen ja altistuneiden lisääntyvään testaukseen. Virusmuunnoksen takia karanteeniaikaa on pidennetty kymmenestä päivästä neljääntoista ja kaupunki vetoaa vanhempiin, jotta karanteeniin asetetut lapset käytettäisiin koronatestissä kahdesti.

– Ensimmäinen testi tulisi tehdä muutaman vuorokauden kuluttua altistumisesta ja toinen karanteeniajan loppupuolella, Rinta-aho neuvoo.

Espoossa on epidemian alusta lähtien noudatettu THL:n ohjetta, jonka mukaan samassa luokkahuoneessa pidempään oleskelu katsotaan merkittäväksi altistumiseksi – toisin sanoen koko luokan karanteeni on ollut pääsääntö jo syksyllä, Rinta-aho kertoo.

– Tartuntatautilääkäri selvittää kuitenkin aina olosuhteet ja asettaa karanteeniin.

Kunnat voivat kuitenkin siirtää neljäsluokkalaisia ja sitä vanhempia oppilaita etäopetukseen.

– Etäopetukseen siirtymisessä ei ole kyse karanteenipäätöksestä, vaan ensisijaisesta turvaamistoimesta. Karanteenipäätökset tulevat myöhemmin niille henkilöille, joilla on ollut lähikontakti koronavirustautia sairastavan kanssa.

Rinta-aho muistuttaa, että tartuntatautilääkärin on pitänyt kuitenkin ensin arvioida lähiopetuksen olevan riski taudin leviämiselle.

– Pystymme tekemään päätöksiä etäopetukseen siirtymisestä nopeasti ja vaikka illalla. Rehtorit ovat venyneet ja laittaneet iltaisinkin Wilman kautta huoltajille tietoa, että lasten tulee jäädä aamulla etäopetukseen. Yhteistyö tartuntatautilääkärien ja lakimiestemme kanssa sujuu erinomaisesti.

– Viime viikolla tein kahden koulun kohdalla etäopetuspäätöksen. Nämä kokonaisvaltaiset järjestelyt ovat toimineet hyvin.

Rinta-aho kertoo, ettei kaikissa perheissä ole kuitenkaan sisäistetty, mitä karanteeni tarkoittaa. Osa on saattanut jatkaa esimerkiksi harrastamista. Karanteeniin määrättyjen tulee kuitenkin pidättäytyä myös harrastuksiin menemisistä ja kaikista muistakin perheen ulkopuolisista kontakteista.

Etäkouluun ilman karanteenia määrätyillä näitä muita rajoituksia ei ole.

– Kiitos karanteenien olemme onnistuneet toimimaan niin, että koulumaailmassa jatkotartuntoja on tullut todella vähän, Rinta-aho sanoo.

– Lasten ja nuorten paikka on kouluissa ja lukioissa, koska ne ovat valvottuja paikkoja. Nuorilla on sosiaalisia tarpeita ja nyt he pyörivät ostareilla. Siellä ei ole opettajaa pyytämässä laittamaan maskia naamalle, Rinta-aho viittaa etäopetuksessa oleviin toisen asteen ja yläkoulujen oppilaisiin.

Jos päiväkotia käyvä lapsi on saanut koronavirustartunnan, karanteeniin laitettavasta joukosta päättää tartuntatautilääkäri. Rinta-aho kertoo, että päiväkodeissa karanteeniin määrätään hyvin usein koko ryhmä kasvattajineen, koska työn luonteen vuoksi lähikontakteja tulee väistämättä.

Lue myös: Koronakaranteeneja 16 koulussa ja 23 päiväkodissa Espoossa – yhdessä päiväkodissa 8 tautitapausta ja 123 henkeä karanteenissa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut