Poliisi tutkii useita verkkorikoksia: Espoolaismies seurasi pankin nimissä tulleen viestin linkkiä, omalta ja lasten tileiltä katosi kymmeniä tuhansia

Poliisi muistuttaa jälleen verkkorikollisuuden vaaroista. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella on käynnissä useita verkkorikostutkintoja, joissa rikosnimikkeenä on usein törkeä petos.

Tuoreessa tapauksessa huijarit tyhjensivät espoolaismiehen ja hänen perheenjäsentensä tilit.

Miehen sähköpostiin saapui pankin nimissä viesti, jossa kehotettiin kirjautumaan järjestelmään. Linkki johdatti käyttäjätiedot huijareiden käsiin.

Miehen ja tämän verkkopankkiin liitettyjen kahden aikuisen lapsen tileiltä vietiin kymmeniä tuhansia euroja.

Kevättalvella tapahtuneessa huijauksessa kirkkonummelainen mies menetti kymmeniä tuhansia euroja. Huijari soitti uhrille esiintyen Microsoftin mikrotukihenkilönä.

Miestä pyydettiin maksamaan 10 euroa uudesta sertifikaatista. Rikolliset pääsivät miehen antamilla tiedoilla käsiksi hänen pankkitileihinsä ja siirsivät useita kymmeniä tuhansia euroja ulkomaille. Poliisi selvittää rahojen pelastamista Suomeen.

Lohjalla mies onnistui estämään verkkohuijauksen. Hänellekin soitettiin tekeytymällä Microsoftin tekniseksi tueksi. Huijari oli kertonut puhdistavansa tietokoneen ja tarvitsevansa sitä varten kuvan miehen ajokortista.

Kuvan toimittamisen jälkeen miestä oli pyydetty kirjautumaan verkkopankkiin, jotta hän voisi maksaa korvauksen puhdistuksesta. Mies oli avannut verkkopankin, mutta sulkenut sen ymmärtäessään olevansa huijaustilanteen keskellä. Taloudellisia vahinkoja ei päässyt tapahtumaan.

– Tapaukset ovat tyypillisiä esimerkkejä tästä rikosilmiöstä. Huijauksissa toistuu kaava. Huijari saa tarinansa myytyä ja taloudellinen sitoumus tehdään välittömästi, verkkorikosten tutkintaa koordinoiva rikoskomisario Janne Saari kertoo tiedotteessa.

Tietoverkkorikoksissa uhria lähestytään puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Puhelu voi tulla joko suomalaiselta vaikuttavasta suuntanumerosta, ulkomaisesta numerosta tai tuntemattomasta numerosta.

Usein puheluissa puhutaan murtaen englantia. Rikollinen esiintyy esimerkiksi teknisenä tukena tai pankin edustajana. Hän vakuuttaa uhrin luovuttamaan pankkitunnuksen, luottokortin numeron tai kopion passista.

Poliisi painottaa, ettei henkilö- tai pankkitietoja tule luovuttaa vieraalle henkilölle puhelimitse.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut