Runopuhelu piristää yksinäisiä vanhuksia – Teatteri Hevosenkengän näyttelijät uudessa roolissa

Näyttelijä Antero Niemisen mielestä Runopuhelin tuo mukavaa vaihtelua työhön lastenteatterissa. Kuva on näytelmästä Viiru ja Pesonen. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Teatteri Hevosenkengän yksi lääke korona-ajan kulttuurinälkään ja yksinäisyyteen on Runopuhelu.

Viime keväänä teatterissa ideoitiin Satupuhelin piristämään koronapandemiaa seurannutta eristäytymistä. Syksyllä sen rinnalle saatiin Runoja ja rupattelua -palvelu, joka on maksuton.

Juuri ennen haastatteluhetkeä näyttelijä Antero Nieminen on soittanut kolme runopuhelua. Yhtä puhelua varten varataan aikaa puoli tuntia.

– Jossain työpalaverissa keskusteltiin satupuheluista. Siinä yhteydessä meille juolahti mieleen, että voisimme ilahduttaa yksinäisiä vanhuksia runopuheluilla, Nieminen kertaa.

Satupuhelin on keksitty Italiassa, mutta runopuhelu on tiettävästi ihan espoolainen keksintö ja siten ainutlaatuinen.

Runot ja sadut tilataan samasta osoitteesta. Käytännössä palvelu toimii niin, että vaikkapa lapsenlapsi tai ystävä tilaa runopuhelun Teatteri Hevosenkengän kotisivuilta, osoitteesta hevosenkenka.fi/satupuhelin.

Näyttelijä soittaa sovittuun aikaan ja lausuu runon tai useamman tai kertoo lapselle sadun.

– Runopuhelun saajat ovat olleet todella ilahtuneita. Keskusteluissa olen huomannut, kuinka yksinäisiä monet vanhukset ovat, Antero Nieminen sanoo.

– Toivon, että kaupungin sosiaalityöntekijät tai seurakuntien diakonit voisivat tilata yksinäisille vanhuksille runopuhelun, Nieminen ehdottaa.

Antero Nieminen on valinnut lausuttavakseen Uuno Kailaan, Tommy Tabermannin, Eino Leinon ja Lauri Viidan runoja. Erään kuulijan ehdotuksesta ohjelmistoon on tulossa Aila Meriluodon runoja.

– Valikoimassa on satoja runoja ja kirjat, myös satukirjat, kulkevat aina mukana repussa.

Nieminen sanoo, että runopuhelut ovat hänelle itselleenkin hyvin antoisia. Yhden puhelun aikana voi ehtiä lukemaan monta runoa, mutta toisinaan tulee luettua ehkä vain yksi, kun runopuhelun saaja haluaakin keskustella. Joskus puhutaan sota-ajasta, joskus koronasta tai ihan mistä tahansa.

Runopuheluun Antero Nieminen valmistautuu lukemalla runot etukäteen.

– Kukaan meistä ei ole lausujana ammattilainen, mutta pitkä ura näyttelijänä ja tunteiden käsittelijänä antaa hyvän pohjan.

– Runopuhelu on kuin puolen tunnin yksityinen radiolähetys, hän vertaa.

Antero Nieminen on innoissaan siitä, että Teatteri Hevosenkengässä on luotu uusi taiteen tekemisen tapa. Hän uskoo, että Runopuhelut jäävät elämään senkin jälkeen, kun korona-ajasta on päästy uuteen normaaliin.

Runopuheluita soittavat Teatteri Hevosenkengän näyttelijät ja kullakin on oma varauskalenteri ja runovalikoima. Outi Haaranen-Halme lausuu Aleksis Kiveä, Eero Ahre Aale Tynniä ja Aulikki Oksasta ja Pekka Heiman Eino Leinoa.

Myös Siskot ja Simot ovat aloittamassa Runoluuri-toimintaa. Runoja voi tilata puhelimitse pääsiäisen jälkeen. Runoja lukevat vapaaehtoiset. Tarjolla on runoja, joiden teemana ovat ilo ja onni, isänmaa, luonto, perhe ja koti tai rakkaus ja ystävyys.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut