Pitkään odotettu päätös: Espoon kotihoidon työntekijöiden pysäköinti helpottuu ja aikaa vapautuu asiakaskäynteihin

Espoon kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessaan kotihoidon pysäköintitunnuksen käyttöönotosta ja hyväksyi tunnuksen myöntämisperusteet. Päätös tuo helpotuksen kotihoidon työntekijöiden pysäköintiongelmaan ja työntekijöiltä vapautuu aikaa pysäköintipaikan etsimisestä asiakaskäynteihin. Sopivan parkkipaikan etsiminen on voinut viedä hoitajalta jopa enemmän aikaa kuin itse käynti asiakkaan luona.

Muutoksen mahdollistaa viime kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki. Lakimuutos mahdollistaa sen, että kunnat voivat halutessaan päättää, että kotihoitajat ja vastaavia palveluja tuottavat työntekijät voivat pysäköidä ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla. Lupa oikeuttaa pysäköimään myös kadulla, jolla pysäköinti on kielletty. Pysäköinti ei saa kuitenkaan vaarantaa turvallisuutta tai haitata muuta liikennettä.

Kotihoidon pysäköinti on herättänyt runsaasti keskustelua ja päätöstä on odotettu. Esimerkiksi Espoon vanhusneuvosto on ajanut asiaa vuosia ja ihmetellyt asian hidasta etenemistä Espoossa. Kaupunginhallitus käsitteli pysäköintiasiaa jo kesäkuussa 2020 osana kaupungin yleisten alueiden pysäköinnin toimenpideohjelmaa 2020–2022, mutta päätöstä lupien myöntämisestä ei tuolloin tehty.

Helsinki hyväksyi kotihoidon pysäköintitunnuksen myöntämisehdot viime marraskuussa. Vantaa on myöntänyt pysäköintilupia jo viime kesäkuusta saakka.

Pysäköintitunnus on digitaalinen sovellus, jonka saa Espoon kaupungin kotihoidon kautta. Pysäköintitunnuksen käyttöä testataan ensin huhti-toukokuussa yhdellä kotihoidon alueella. Testauksen jälkeen se otetaan käyttöön myös muilla alueilla.

Pysäköintitunnusta voivat hakea myös yksityiset kotihoidon palveluntuottajat.

Espoon kaupungin kotihoidossa on noin 450 työntekijää, jotka tekevät kotikäyntejä. Kunnan kotihoidon käytössä on noin 180 autoa.

Lisää aiheesta:

Kotihoidon työntekijöiden pysäköinti takkuaa yhä Espoossa

Lakimuutos sallii vihdoin pysäköintiluvat kotihoidolle – Espoossa ei vielä tulossa, Vantaa näyttää jo vihreää valoa

Hoitajan aika kuluu Espoossa parkkipaikan etsintään – "Jos saa sakot ne maksetaan itse"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut