Sellossa on ympäristömanageri ja virtuaalivoimala, Lippulaivan alla 50 kilometriä lämpökaivoja – kauppakeskukset pienentävät hiilijalanjälkeään

Ympäristö: Kauppakeskus Sellossa vuokralaisia opastaa ympäristömanageri.

Mikko Rautelin lajittelee jätteitä Sellon jätteiden lajittelukeskuksessa. Sekajätteiden osuus kaikista jätteistä oli kauppakeskuksessa viime vuonna vain 4,3 prosenttia. Johanna Erjonsalo
Johanna Halava

Johanna Halava

Kauppakeskus Sellossa Leppävaarassa on tehty pitkäjänteistä työtä kauppakeskuskiinteistön ympäristövaikutusten pienentämiseksi ja energiankulutuksen vähentämiseksi.

Hiilijalanjälkeä lasketaan paitsi ympäristön hyväksi myös taloudellisten säästökohteiden löytämiseksi. Sellossa esimerkiksi kiinteistön energiankulutusta – eli lämmön ja sähkön kulutusta – on saatu kiinteistöpäällikkö Olli Paunolan mukaan laskettua viimeisen kymmenen vuoden aikana 30 prosenttia.

Paunola kertoo, että säästöjä on tehty olosuhteita heikentämättä ja jopa niitä parantaen. Keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa aurinkopaneelit, valaistuksen ohjaus ja led-valojen käyttö, ilmanvaihdon tarpeenmukaistaminen, pihasulatusten säädataohjaus, energiamanagerointi eli muun muassa taloteknisten järjestelmien optimointi ja erilaiset energiatehokkuusprojektit sekä vedenjäähdytysyksikön muuntaminen lämpöpumppukäyttöön.

– Meillä jokainen miettii, mistä energiaa voidaan säästää. Kun tulee uusi idea, pyrimme luomaan ratkaisuja sen toteuttamiseen.

Merkittäviä säästöjä kauppakeskukselle tuo kiinteistöön sulautettu virtuaalivoimalaitos. Siemensin kanssa toteutettu virtuaalivoimala koostuu Sellon talotekniikkaan perustuvasta mikroverkostosta, aurinkopaneelijärjestelmästä, älykkäästä led-valaistuksesta sekä kauppakeskuksen omasta akustosta. Akustoon varastoidaan sähköä ja sen on lajissaan Pohjois-Euroopan suurimpia.

Kiinteistön hiilijalanjälki oli viime vuonna 2 330 tonnia hiilidioksidia.

Kauppakeskus kompensoi kaikki kiinteistön toimintaan liittyvät päästöt.

Myös vuokralaisia sitoutetaan toimimaan ympäristöystävällisesti.

– Kierrätys on yksi iso tekijä. Pyrimme siihen, että jokaisella liikkeellä on henkilö, joka vastaa oman yrityksen kierrätyksestä.

Vuokralaiset saavat myös opastusta Sellon ympäristömanagerilta.

– Meillä on aika hyvä kierrätysaste, viime vuonna se oli 77 prosenttia. Sekajätteen osuus kaikesta jätteestä oli viime vuonna 4,3 prosenttia. Parhaimmillaan se on käynyt 3 prosentissa, mikä on pitkän ajan tavoite, Paunola kertoo.

Hän kehuu myös Sellon laituri-isäntää, joka pitää kiinteistön kaksi huoltopihaa siisteinä ja huolehtii, että huoltopihoilla kaikki on kunnossa.

Asiakkaita varten kauppakeskuksessa on muun muassa Rinki-ekopiste sekä Kierrätyskeskuksen pientavaroiden ja kodin tekstiilien sekä vaatteiden keräyspisteet.

Sellolla on platinatason LEED-ympäristösertifikaatti ekologisesti kestävästä toiminnasta. Se on ensimmäinen Eurooppalainen kauppakeskus, jolla on toiminnan aikainen korkeimman eli platinatason luokitus.

LEED-ympäristöluokitusjärjestelmä on U.S. Green Building Councelin kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon luokitusmenetelmä.

Kauppakeskus Lippulaiva

Lämpöä yli 300 metrin syvyydestä

Espoonlahdessa sijaitsevan kauppakeskus Lippulaivan työmaalla on otettu käyttöön Advenin toteuttama energiapalvelu, joka hyödyntää maalämpöä. Se tulee palvelemaan kauppakeskuksen lisäksi myös kortteliin rakennettavia asuinrakennuksia.

–  Geoenergiakeskus on jo otettu käyttöön Skanskan työmaalla, sillä lämpöä tarvitaan jo rakennusvaiheessa, kertoo Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen.

Skanska rakentaa Cityconille uutta Lippulaivaa.

Maan alla on 170 geoenergiakaivoa yli 300 metrin syvyydessä.

Kauppakeskuksessa syntyvä lämpö voidaan varastoida kallioon ja hyödyntää talvella.

– Tontin alla on 50 kilometriä kaivoja. Kaivoista otetaan lämpöä, joka muutetaan energiaksi. Kesällä taas kaivoista otetaan viilennystä. Kauppakeskusten katoilla on perinteisesti ollut paljon lauhduttimia, mutta nyt niitä ei tarvita lainkaan, Koljonen kertoo.

Ratkaisun ansiosta kaupunkikeskus Lippulaivasta tulee lähes energiaomavarainen.

– Jos tulee oikein pitkä ja kylmä talvi, niin silloin varmaan käytetään myös kaukolämpöä.

Lippulaivaan on tulossa neljä päivittäistavarakauppaa.

– Kauppojen kylmälaitteet tuottavat lämpöenergiaa. Normaalisti se puhalletaan harakoille, mutta nyt myös se otetaan talteen.

Nyt toteutettu energiaratkaisu on tiettävästi yksi Euroopan suurimmista kaupunki- tai kauppakeskukseen toteutetuista hiilivapaata geoenergiaa lämmityksessään ja viilennyksessään hyödyntävistä kohteista.

– Suunnittelu alkoi jo 2015 ja vuonna 2016 teimme sopimuksen Cityconin kanssa. Seuraavana vuonna alkoi toteuttaminen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut