Kirkkonummen ekoälykylä etenee – hanketta vetävä maanomistaja luvannut lahjoittaa kylälle miljoona euroa

Rakentaminen: Masalan laidalle suunnitellun hankkeen vetäjä, maanomistaja Kari Savolainen on tyytyväinen kaavaehdotukseen. Savolainen on luvannut lahjoittaa kylälle miljoona euroa.

Ekoälykylään suunnitellaan monimuotoista asumista pientaloihin. Lundén Architecture company

Paavo Rantalainen

Masalan laidalle kaavaillun ekoälykylän suunnitelmat on saatu ehdotukseksi, ja ratkaisut siirtyvät Kirkkonummen kunnan päätöksentekoon.

Päästöttömiä ja uusia energiaratkaisuja sisältävä kylähanke lähti liikkeelle jo vuosia sitten, kun Sepänkyläntien varrella asuva ja maata omistava Kari Savolainen ryhtyi ideoimaan hanketta.

Lähtökohtana Savolaisella oli luoda noin 1 000 asukkaan yhteisö, jossa asuminen ja liikkuminen on päästötöntä, talot puusta ja sähköä tuotetaan omasta 6–7 hehtaarin aurinkopuistosta.

Savolainen on luvannut lahjoittaa kylän hyväksi miljoona euroa, jolla rakennettaisiin yhteinen kokoontumistila eli kylätalo, robotisoiva sähköbussi ja yhteiskäyttöön sähköautoja.

Savolainen on joutunut tinkimään hieman hankkeen koosta ja rakennusoikeudesta.

Uusi asemakaavaehdotus lähtee siitä, että ekoälykylään voidaan rakentaa noin 300 asuntoa, mikä merkitsisi 800 uutta asukasta.

Asemakaava mahdollistaa myös noin 90 työpaikkaa ja etätyömahdollisuuksia asukkaiden yhteisissä työtiloissa.

Alueelle oli ehdolla aikaisemmin myös pienempi kaavavaihtoehto, joka olisi mahdollistanut noin 450 asukasta.

Savolainen kertoo olevansa tyytyväinen nyt valmistuneeseen kaavaehdotukseen ja rakennusoikeuteen, joka hänen mukaansa mahdollistaa ekoälykylän toteutuksen alkuperäisen idean pohjalta.

Mustikkarinteen asemakaavaksi nimetty ehdotus sisältää runsaasti lisärakennusoikeutta myös muille alueen maanomistajille.

Asemakaavan toiseen puolikkaaseen itäpuolella on kaavaehdotuksessa 140 uutta pientalotonttia, joista muutamalla on useampi rakennuspaikka. Kaava mahdollistaisi noin 200 uuden asunnon rakentamisen arviolta 640 asukkaalle.

Myös kunta omistaa maata kaava-alueelle. Kunnalle on tulossa ehdotuksessa 39 uutta pientalotonttia.

Alueen suunnittelussa on pidetty haasteellisena toimivan joukkoliikenteen järjestämistä. Alueelta on 1,5–2,5 kilometriä Masalan keskustaan.

Toimivan bussiliikenteen järjestäminen voi viedä HSL:n mukaan vielä vuosia sen jälkeen, kun aluetta rakennetaan. Ekoälykylähankkeessa on esitetty ratkaisuksi robottibusseja.

Kirkkonummen yhdyskuntatekniikan lautakunta on näyttänyt kaavaehdotukselle vihreää valoa ja esittää, että suunnitelmat laitetaan julkisesti nähtäville ja kommentoitaviksi. Lautakunta käsitteli asiaa 25. maaliskuuta.

Lue myös:

Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi

Masalan ekoälykylä on nyt kuntapäättäjien käsissä – idean isä toivoo ripeitä ratkaisuja, muuten hanke ei toteudu sellaisenaan

Kirkkonummelle kehitteillä ehkä maailman suurin ekoälykylä –  tuhannen asukkaan yhteisöä viilataan energiaomavaraiseksi

Kirkkonummelle suunnitellaan yhdistyksen hallinnoimaa ekoälykylää – Robottisähköbussi hoitaisi lähiliikenteen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut