Kiekkonaiset pitävät menestyksellään Espoon esillä – kaupunginjohtaja lupaa tarjota mestareille mitalikahvit

SM-kulta: Espooseen jo 15 mestaruus.

Espooseen saatiin taas jääkiekon Suomen mestaruus. Nyt joukkueen nimi oli ensimmäisen kerran Kiekko-Espoo, 14 kertaa se on tullut nimellä Blues. Pasi Mennander/Jääkiekkoliitto
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Jääkiekossa naisten Suomen mestaruuden voittanut joukkue tulee nimensäkin mukaan Espoosta. Viime viikolla voitettu SM-kulta tuli nyt ensimmäisen kerran nimellä Kiekko-Espoo, aiemmat Bluesina

Kaikkiaan mestaruus on jo 15 espoolaiselle naisten kiekkojoukkueelle. Näillä meriiteillä se on maamme menestynein naisten jääkiekkojoukkue.

Kiekko-Espoon naisten joukkueen taustalla vaikuttava Emma Terho muistaa kaupungin vahvasti ilmaisseen tahtonsa, että naisten pääsarjatason joukkue pysyy Espoossa. Tuossa vaiheessa Espoo United oli haettu konkurssiin ja joukkueelta lähti matto alta vajaat kolme vuotta sitten.

Terho tietää, ettei espoolaisen naiskiekkoilun menestyksen takana ole salaisuutta.

– Jos sanoo yhden yksittäisen ihmisen merkityksen menestykseen, on hän päävalmentaja Sami Haapanen, vuosia espoolaisjoukkueessa pelannut ja manageriksi siirtynen Terho sanoo.

Hän nostaa esille myös kaupungin roolin olosuhteiden luojana.

Naiskiekko saanut tasavertaiset olosuhteet miesten kanssa.

– Naisurheilu on saanut tasavertaiset olosuhteet miesten kanssa esimerkiksi jääajoissa. Varsinkin sen jälkeen, kun toiminta siirtyi Tapiolan harjoitushalliin, on yhteistyö esimerkiksi poikajoukkueiden valmennuksen kanssa toiminut.

Terho painottaa Espoossa tehdyn pitkäjänteistä työtä naisten jääkiekossa vaikka rahalla ei ole mässäilty.

– Meillä on ympäristö, jossa pelaajat kokevat voivansa kehittyä. Espooseen halutaan tulla pelaamaan. Tästä kertoo sekin, että MM-leiritykseen valituista pelaajista 12 on jossain vaiheessa pelannut Espoossa.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on innoissaan naisten menestyksestä.

– Me kaikki espoolaiset voimme olla ylpeitä Kiekko-Espoon mestaruudesta. Meidän tulee aikaisempaa paremmin nostaa esille se hieno työ, jota Kiekko-Espoo tekee naisten ja miesten puolella, Mäkelä sanoo.

Hän muistuttaa, että muutkin espoolaisseurat tekevät tärkeää kasvatustyötä liikuttaessaan lapsia ja nuoria.

– Menestyneet joukkueet ovat hyviä esimerkkejä liikunnalliseen elämäntapaan.

Mäkelä toivoo, että espoolainen elinkeinoelämä näkee naisten menestyksen tuovan yrityksille hyviä mahdollisuuksia saada näkyvyyttä itselleen.

– Olemme Espoossa oppineet, että parhaat tulokset syntyvät, kun saadaan mukaan asukkaat, yritykset ja yhteisöt.

Kaupunginjohtaja ei osaa sanoa, miten Espoo voisi käytännössä hyödyntää joukkueen menestystä. Hän uskoo, että ilman espoolaisjoukkueen vuosikausia jatkuneita hyvinä tuloksia, Espooseen ei olisi saatu naisten MM-kisoja vuonna 2019.

Jääkiekkoliiton espoolainen puheenjohtaja Harri Nummela kokee, että nämä MM-kisat nostivat naisten jääkiekon arvostusta. Lisäksi kisat saivat paljon näkyvyyttä.

– Naisten jääkiekko tarjoaa paljon mahdollisuuksia tukijoille ja kumppanuuksia yrityksille. Toivottavasti ne löytävät naisten jääkiekon.

Liikuntajohtaja Martti Merra sanoo, että Espoo voi ja haluaa profiloitua menestyneiden naisjoukkueiden kautta.

– Teimme muutama vuosi sitten realistisen arvion siitä, missä Espooseen voi tulla menestystä kansallisella tasolla joukkuelajeissa. Päädyimme siihen, että naisten pääsarjatasolla, Merra kertaa.

Naisjoukkueiden menestys on vuosien varrella näkynyt konkreettisesti kaupunginjohtaja Mäkelän mitalikahveilla. Niille on kutsun saanut huomattavasti useampi nainen kuin mies.

– Kun koronasta on selvitty, kutsun mestarijoukkueen kahveille. He ovat sen ansainneet.

Merra näkee, että naisten urheilu on päässyt viime aikoina yhä paremmin esille. Hän kokee, että naisten urheilun arvostuskin on nousussa.

Merra muistuttaa kuitenkin, että naiset tulevat pitkältä takamatkalta, tasa-arvoiseksi nouseminen vie vuosia.

– Juniorityö kantaa Espoossa pidemmälle naisten puolella. Miesten puolella lahjakkaimmat nuoret miehet karkaavat muihin seuroihin ympäri Suomen, liikuntajohtaja harmittelee.

Mitalikahvit

Mestareille

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä pääsee taas kutsumaan espoolaisen naisten jääkiekkojoukkueen mitalikahveille Gumböleen. Mäkelä muistelee, että silloin nimellä Blues pelannut joukkue oli ensimmäinen kahvitettava.

Naiset antoivat tuolloin Mäkelälle ohjeen, että hänen pitää olla jatkossa tasa-arvoinen, kun hän antaa kutsuja. Kiekkoilijat huomauttivat, että heidän piti ensin voittaa 10 kertaa ennen kuin heidät kutsuttiin. Mäkelän tulee edellyttää miehiltä samaa menestystä ennen kuin heidät kutsutaan.

– Lupasin, että näin toimitaan. Ei taida minun aikanani toteutua tämä, että miehet saavat kutsun, Mäkelä tuumaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut