Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomenojalla testataan ennennäkemätöntä ratkaisua: helikopteri asentaa lintukosteikon voimajohtoihin kymmeniä heijastimia – "Näiden avulla linnut saavat korjattua lentorataansa"

Suomenojan lintukosteikon yli kulkeviin voimalinjoihin asennetaan kymmeniä pyöriviä heijastimia varoittamaan lintuja johdoista.

Lintujen kevätmuutto on alkamassa ja suurjännitejohtoon törmääminen voi koitua linnun kohtaloksi.

Heijastimet oli määrä asentaa helikopterin avulla tiistaina 30. maaliskuuta, mutta työ siirtyi sumun vuoksi.

Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa kertoi tiistaina, että asennusta yritetään uudelleen heti keskiviikkona 31. maaliskuuta.

– Työ pyritään suorittamaan lähipäivinä, kun tuuli ja pilvipeite ovat suosiolliset, hän kertoo.

Palmumaan mukaan helikopteria ei ole aiemmin käytetty heijastinten asentamiseen Etelä-Suomessa eikä heijastimia ole sen vuoksi saatu korkealla kulkeviin suurjännitejohtoihin.

– Heijastin on laakerin päässä oleva levy, joka pyörii ja osuu toivottavasti linnun näkökenttään. Tarkoitus on, että tämä kiinnittää linnun huomion ja lintu huomaa, että siinä menee lanka ja lentää langan yli tai ali.

Suomenojalle tulee 40–60 heijastinta ja heijastimet on tarkoitus asentaa noin kymmenen metrin välein. Heijastimet tulevat niin sanottuihin ukkosjohtimiin, ei suurjännitejohtoihin.

– Meillä on se haaste, että johdot voivat piiloutua taivaanrantaa vasten. Näiden avulla linnut saavat korjattua lentorataansa.

Aloite heijastinten asentamiseen tuli paikallisilta lintuharrastajilta, Palmumaa kertoo.

Sähkönjakelulle johtoihin lentävät linnut eivät ole aiheuttaneet haittaa.

– Nämä lisäävät verkon ympäristöystävällisyyttä, hän luonnehtii.

Suomenojan voimalinjoissa on ollut punaisia kiinteitä palloja lintujen huomiota herättämässä, mutta lintuharrastajat ovat kertoneet niiden olevan huonossa kunnossa.

– Itselläni ei ole tilastotietoa johtoihin törmänneiden lintujen määrästä, Palmumaa sanoo.

Pyöriviä heijastimia on aiemmin asennettu maasta käsin matalammalla kulkeville keskijännitejohdoille.

– Alue on haastava. Olemme kehittäneet tähän uuden toimintamallin. Kopterin käyttö mahdollistaa myös sen, ettei sähkönjakelua tarvitse keskeyttää asennuksen ajaksi, Palmumaa kertoo.

Heijastimet ovat pysyvä ratkaisu. Niiden uskotaan toimivan vuosikymmenten ajan.

Heijastinten pitäisi varoittaa kaikkia lintulajeja.

– Katsomme miten tämä onnistuu. Luottamus on suuri. Olemme havainneet, että kun näitä on asennettu, ei onnettomuuksia ole tapahtunut. Uskomme, että tämä on tehokkain tapa vaikeissa kohteissa.