Suunnitellut liikkumisrajoitukset tuntuvat myös asuntokaupassa ja asuntojen vaihtotilanteissa.
Pääkaupunkiseudulla vaihdetaan lähes 1 500 asuntoa kuukaudessa ja Turussakin lähes 300. Henkilöt, joita asunnonvaihto koskee, ovat siis kuukausittain laskettavissa tuhansissa, huomauttaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.
Liikkumisrajoituksia on kaavailtu alueille, jotka edustavat noin 60 prosenttia asuntovaihdon arvosta. Koronaepidemian jatkuessa paine vaihtaa sopivampaan asuntoon on kasvanut.
– Asumisen markkinan toimivuus ja häiriötön jatkuvuus ovat osa koronaselviytymistä, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson tiedotteessa.
Asuntomarkkinan kuumeneminen pääkaupunkiseudulla johtuu osaksi myyjien varautuneisuudesta ja uhkaavat rajoitukset pahentavat tilannetta. Omaa asuntoa ei uskalleta laittaa myyntiin, kun pelätään, ettei uutta löydy tai sitä pitää odottaa liian kauan asuntokauppaan ulottuvien rajoitusten takia.
– Kierre pitää itseään yllä niin kauan kun tilanne on epävarma, toteaa Mickelsson.
Hallituksen esittämissä liikkumisrajoituksissa on nostettu eri poikkeustilanteita esiin. Niissä on huomioitu myös asumiseen liittyvä keskeinen asia, eli muuttaminen.
Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toteaa, että asumisen järjestelyt eivät aina katso aikaa ja paikkaa, vaan tilanne voi syntyä myös yllättäen. Jo myyntipäätös tulisi voida tehdä tilanteessa, jossa voi luottaa asuntomarkkinan häiriöttömyyteen. Myös liikkuminen oman kunnan alueelta on oltava mahdollista uuden asunnon hakutilanteessa, liitto katsoo.
Kiinteistönvälitystä sääntelevät useat lait, jotka edellyttävät fyysistä tarkastusta, eli kohteeseen on tutustuttava paikan päällä. Tämä koskee välittäjää toimeksiannon alussa, mutta myös ostajaa, joka ei voi tehokkaasti luopua oikeuksistaan ja jättää fyysisesti käymättä kohteessa ennen kaupantekoa.
Digiloikka ja sähköiset apuvälineet ovat tuoneet käsien ulottuville muun muassa etänä tehtävän asunto-osakkeiden kaupanteon, mutta nämä eivät ole vielä kaikin osin valmiita.
Esimerkiksi kuolinpesätilanteessa tai muussa, jossa kerättävä dokumentaatio on laaja ja osapuolia useita, ei sähköinen omistuksen siirto vielä onnistu. Myös kiinteistökauppojen osalta etäsovellukset ovat vielä osin kesken.
Liiton mukaan ala vaatii päätöksiä, joilla kiinteistönvälitys voidaan pitää liikkeessä asumisen järjestelyjen, terveen kaupankäynnin ja terveysturvallisuuden ylläpitämiseksi.