Naisten ja miesten eläkkeissä on iso ero – eläkkeisiin meni rahaa viime vuonna 33 miljardia

Miesten keskieläke oli 1983 euroa kuukaudessa, ja naisten 1579 euroa eli viidenneksen vähemmän. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Suomalaisten keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna 1 762 euroa kuukaudessa. Keskieläke tarkoittaa Suomessa asuvien, työeläkettä tai kansaneläkettä saavien keskimääräistä kuukausieläkettä, kerrotaan Eläketurvakeskuksen tiedotteessa.

Kokonaiseläkemeno oli viime vuonna 33 miljardia euroa, josta työeläkkeitä oli 29,7 miljardia ja Kelan maksamia eläkkeitä 2,5 miljardia.

Miesten keskieläke oli 1 983 euroa kuukaudessa, ja naisten 1 579 euroa eli viidenneksen vähemmän. Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke nousi lähes 50 euroa vuonna 2020. Reaalisesti eläke on noussut reilut 200 euroa vuosikymmenessä. Joka kolmannen eläke jäi silti alle 1 250 euron kuukaudessa, heistä selkeä enemmistö on naisia. Yli 3 000 euron eläkkeitä sai kahdeksan prosenttia eläkkeensaajista, heistä valtaosa on miehiä.

Yli puolessa kunnista eläkkeensaajia on jo yli 40 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä asukkaista. Suomessa on jo 1,5 miljoonaa omaa eläkettä saavaa henkilöä. Vuosikymmenessä eläkeläisten määrä on kasvanut 180 000 henkilöllä eli 13 prosenttia.

Suomen suurimmat eläkkeet maksettiin Uudellamaalla, missä asuvat saivat keskimäärin 2 085 euron kuukausieläkkeen. Myös Ahvenanmaalla (1 879 euroa) maksettiin maan keskitasoa korkeampia eläkkeitä.

Kaikki muut maakunnat jäivät alle maan keskiarvon. Keskimäärin pienimmät eläkkeet maksettiin maatalousvaltaisessa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa (1 530 euroa).

Kuntatasolla Kauniainen oli jälleen omassa luokassaan 3 180 euron keskieläkkeellä. Espoo (2 373 euroa) ja Helsinki (2 186 euroa) ovat kakkos- ja kolmossijoilla. Suomen pienin keskieläke on Etelä-Pohjanmaan Isojoella (1 287 euroa).

Työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 192 000 henkilöä eli lähes kuusi prosenttia työikäisestä väestöstä. Työkyvyttömyyseläkeläisten väestöosuus 16 vuotta täyttäneistä oli suurin Kainuussa (9,0 prosenttia) ja pienin Ahvenanmaalla (3,6 prosenttia).

Yli 9 500 pienituloisella ikäihmisellä on takuueläke hakematta – takautuva hakuaika on puoli vuotta

Pakolliset menot voivat syödä jopa koko eläkkeen – moni eläkeläinen tekee siksi työtä

Masennus vie työkyvyttömyyseläkkeelle – aktiivimalli lisäsi selvästi eläkehakemusten määrää

Työnteko maistuu eläkeläisellekin, kertoo tuore kysely – "tuo sisältöä elämään", "pienellä eläkkeellä ei tule toimeen"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut