Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätös tuli nyt – nämä palvelut suljetaan torstaista lähtien

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) julkaisi tänään keskiviikkona päätöksiä muun muassa liikuntatilojen sulkemisesta, turvavälien varmistamisesta asiakastiloissa ja kokoontumisrajoitusten jatkosta.

Avi määrää suljettavaksi urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla 1. huhtikuuta alkaen.

Määräys on voimassa kaksi viikkoa eli 14. huhtikuuta asti.

Kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

- joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

- yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

- tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

- huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

- sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

- kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Tiloja voi myös käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen.

Päätös perustuu tartuntatautilain muutokseen, jossa poistettiin mahdollisuus pitää avoinna enintään kymmenen asiakkaan käytössä olevia tiloja.

Koko Etelä-Suomen alueelle eli Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille tulee voimaan myös avin päätös, jonka mukaan toimijoiden pitää varmistaa turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus eli se, että tiloissa voidaan tosiasiallisesti välttää asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit.

Päätös velvoittaa laajalti sekä julkista että yksityistä sektoria eli seuraavia toimijoita:

- yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt

- yksityiset elinkeinonharjoittajat

- kunnat ja kuntayhtymät

- uskonnolliset yhdyskunnat

- julkisoikeudelliset laitokset.