Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Junamatkailu romahti peräti 90 prosentilla koronan ensimmäisen aallon aikana

VR Groupin tammi–joulukuun 2020 liiketoimintakatsaus – koronavuosi vähensi junamatkustamista ennenäkemättömällä tavalla, kerrotaan VR Groupin tammi–joulukuun 2020 liiketoimintakatsauksessa.

– Matkamäärät romahtivat keväällä hetkellisesti jopa 90 prosenttia pitkään jatkuneen kasvun jälkeen. Vaikka kysyntä kesän aikana piristyi jo kahteen kolmasosaan tavallisesta, matkamäärät kääntyivät jälleen syksyllä laskuun epidemian toisen aallon myötä. Vuoden päättyessä junissa matkusti alle puolet vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin, sanoo VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson tiedotteessa.

Epidemian rajoitustoimet sekä laaja etätyöpainotteinen työskentely vähensivät erityisesti työmatkustusta, eikä vapaa-ajan matkustaminen pystynyt paikkaamaan tätä vajetta.

VR Groupin liikevaihto laski viime vuonna –19,3 prosenttia 791,9 miljoonaan euroon. Vuonna 2019 liikevaihto oli 981,7 miljoonaa euroa. VR:n kaukoliikenteen matkamäärät laskivat tammi–joulukuussa 45,5 prosenttia, kaukojunissa tehtiin 8,1 miljoonaa matkaa.

VR Transpointin rautatiekuljetusten volyymit pysyivät katsauskaudella lähes ennallaan ja olivat 36,6 miljoonaa tonnia. Epidemian vaikutukset tavaraliikenteeseen jäivät maltillisiksi vuonna 2020 yleisestä talous- ja vientikehityksen epävarmuudesta huolimatta.

– Koska yhtiömme toiminta on ollut haasteellisen epidemiatilanteen vuoksi tappiollista, emme ole välttyneet tehostamistoimilta ja laajoilta lomautuksilta. Olemme toteuttaneet konserninlaajuisia toimenpiteitä kassavirran parantamiseksi ja toiminnan jatkuvuuden takaamiseksi. Henkilöstömme on osoittanut esimerkillistä palvelualttiutta kriisin keskellä, ja heille kuuluu kiitos laatumittareiden, kuten turvallisuuden, asiakastyytyväisyyden ja täsmällisyyden, hienosta kehityksestä useassa yksikössä, Jansson jatkaa.

Koronavirusepidemian kehittyminen hallitsee voimakkaasti myös alkaneen vuoden näkymiä, etenkin matkustajaliikenteessä. Alkuvuoden koronarajoitukset ovat vähentäneet junamatkustusta entisestään erityisesti työmatkustuksen osalta. VR seuraa jatkuvasti tilannetta ja reagoi kysynnän muutoksiin tarvittaessa viikoittain.

Kysynnän odotetaan vilkastuvan kohti loppuvuotta ja koko vuoden matkustuksen kasvavan viime vuodesta. Epävarmuus on kuitenkin suurta ja suunta vahvasti riippuvainen epidemian ja siihen liittyvien rajoitusten kehittymisestä. Merkitystä on myös sillä, kuinka etätyöskentely ja muut korona-ajan uudet toimintamallit vakiintuvat.