Espoon päivähoidosta puuttuu lähes sata työntekijää, korona vaikeuttanut tilannetta entisestään – "Jatkuvasti henkilökuntaa altistuneina karanteeneissa"

Varhaiskasvatus: Espoo voisi rekrytoida kymmeniä työntekijöitä. Korona-aika vaikeuttaa sijaisten saamista.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Monikon päiväkotiin, varhaiskasvatusyksikön johtaja Karamäen päiväkotiin, varhaiskasvatuksen opettaja Latokasken päiväkotiin...

Kuntarekry-järjestelmän kautta Espoon suomenkieliseen varhaiskasvatukseen on tällä hetkellä haettavana noin 65 varhaiskasvatuksen opettajan, 4 varhaiskasvatuksen erityisopettajan, 15 varhaiskasvatuksen lastenhoitajan sekä 4 varhaiskasvatusyksikön johtajan tehtävää.

Varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila kertoo, että työvoimapula vaivaa Espoossa sekä sijaisuuksien että vakinaisesti täytettävien tehtävien osalta. Suurin pula on varhaiskasvatuksen opettajista.

– Kyllä voi sanoa, että meillä on jatkuvasti pulaa henkilöstöstä ainakin osassa päiväkodeista, Mattila myöntää.

Vakinaisista varahenkilöistä ja työvoiman vuokraamisesta huolimatta työvoimaa ei ole saatavissa riittävästi kaikkiin tilanteisiin.

Mattilan mukaan Espoon suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa on 190 vakinaista varahenkilön tehtävää ja vakinainen varahenkilöjärjestelmä on valtakunnallisesti vertaillen kattava.

–  Sen lisäksi meillä on Seuren kautta tilaus 30 varahenkilönä toimivalle henkilölle. Ja tämän lisäksi palkataan lyhytaikaisia sijaisia aina tarvittaessa pääsääntöisesti vuokratyövoimana Seuren kautta.

Koronatilanne vaikeuttaa henkilöstötilannetta varhaiskasvatuksessa, koska se kasvattaa sijaistarvetta.

– Meillä on jatkuvasti henkilökuntaa vaihteleva määrä altistuneina karanteeneissa. Seurelta saadun tiedon mukaan korona vaikeuttaa vuokratyövoiman rekrytointia ja se taas vaikuttaa suoraan meidän henkilöstötilanteeseemme erityisesti lyhytaikaisten sijaisten saannissa.

– Valitettavasti joudumme joissakin tilanteissa rajaamaan yksiköiden toiminta-aikoja ja jopa sulkemaan yksittäisiä lapsiryhmiä, kun työvoimaa ei ole riittävästi saatavilla millään keinolla.

Virpi Mattila korostaa, että varhaiskasvatusyksiköiden johtajat tekevät todella paljon töitä, jotta lakisääteinen henkilöstömitoitus voidaan toteuttaa.

– Valitettavasti siinä ei ainakaan nyt korona-aikana ponnisteluista huolimatta aina onnistuta. Olemassa oleva henkilökunta joutuu venymään ja olen kovin huolestunut sekä johtajien että koko henkilökunnan jaksamisesta ja työhyvinvoinnista tässä vaativassa tilanteessa. Toivommekin ymmärrystä varhaiskasvatusta käyttäviltä perheiltä.

Espoossa on sekä kunnallisia että yksityisiä varhaiskasvatuspalveluita. Lisäksi Espoon kaupunki on tehnyt ostopalvelusopimuksia joidenkin yksityisten päiväkotien kanssa.

Rekrytointi

Haussa viisi opettajaa

Myös ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa tarvitaan sekä opettajia että lastenhoitajia. Westends daghemissä aiotaan tänä keväänä rekrytoida viisi varhaiskasvatuksen opettajaa.

– Meillä on iso päiväkoti, jossa on 110 lasta ja seitsemän ryhmää, päiväkodin johtaja Sara Hannelius sanoo.

– Toivotaan, että päteviä opettajia valmistuu ja tulee alalle. Ainakin tällä hetkellä näyttää hyvältä ja olemme jo sopineet muutamasta haastattelusta.

Tavoitteena on hoitaa rekrytoinnit ennen kesälomia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut