Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa varaudutaan jo toiseen poikkeuksellisen runsaaseen roskakevääseen– ”Take away -astiat täyttävät roskikset ja maskeja on paljon luonnossa”

Roskat: Kevätsiivous on alkamassa. Kaupunkilaiset haastetaan mukaan kevään puhtaanapitotalkoisiin.

Espoossa varaudutaan jo toiseen poikkeuksellisen runsaaseen roskakevääseen ja -kesään, kertoo vihertuotantopäällikkö Anne Mannermaa.

Kun ravintolat ovat kiinni eikä sisätiloissa voi kokoontua, lähtenee moni ulos luontoon nautiskelemaan. Kaupungin suunnitelmissa onkin viedä kesä- tai piknikroskiksia paikkoihin, joissa liikkuu väkeä.

– Kun lämpimämmät kelit koittavat, isot take away -astiat täyttävät roskikset. Jos roskikseen laittaa pitsalaatikon rutistamatta, roskis näyttää täydeltä. Toivon, että näitä rutistettaisiin ja laitettaisiin sisäkkäin, Mannermaa sanoo.

– Helsinki käyttää sellaisia roskiksia, jotka puristavat roskat. Näitä ratkaisuja täytyy miettiä.

Lisäroskisten tarve huomattiin jo vuosi sitten keväällä ja kesällä.

– Näitä voidaan toteuttaa kiinteinä tai siirreltävinä. Yksi ratkaisu on kiinnittää jätesäkkejä tolppiin vapuksi. Olemme toimineet näin myös uutenavuotena.

 Kevättalkoot on avattu sivuillemme, jos haluaa olla maskitalkoissa mukana toisessa mielessä.

Espoon suosituimmissa kohteissa, kuten ranta-alueilla ja urheilupuistoissa on syväkeräysastioita, joihin mahtuu moninkertainen määrä roskaa tavallisiin roskiksiin verrattuna. Syväkeräysastiat tyhjennetään koneellisesti, joten niitä ei voida sijoittaa kaikkiin paikkoihin.

Sulavan lumen alta paljastuu nyt tuttua roskaa ja poikkeuksellisen talven jälkiä, kuten käytettyjä maskeja.

Espoon viherkunnossapito ja katukunnossapito ovatkin parhaillaan aloittelemassa kevätsiivousta. Ensimmäiseksi siivotaan leikkipuistot, keskeiset puistoalueet ja koirapuistot.

– Maskeja on nyt paljon luonnossa. Pysäkkien roskikset täyttyvät nopeasti ja maskit lähtevät tuulen mukana, tietää Mannermaa.

Sotkua syntyy myös silloin, jos täyttyviin roskiksiin jätetään ruoantähteitä, koska tällöin paikalle pelmahtavat linnut.

Mannermaa kertoo, että tähän haasteeseen on kokeiltu läpällisiä roskiksia. Ne koetaan kuitenkin haastaviksi käyttää, koska moni ei halua koskea läppään.

Mannermaan mukaan varsinaista roskaamista tapahtuu esimerkiksi nuorten suosimilla skeittipaikoilla.

– Juissimehutölkit ovat missä sattuu, vaikka lähellä olisi viisi roskista.

Espoossa on vajaat 4 000 roska-astiaa, joista noin 40 otettiin tänä talvena pois käytöstä runsaan lumitilanteen vuoksi. Roskiksia huputettiin muun muassa Keskuspuistossa, Puolarmaarissa ja Pohjois-Espoon alueen latureitistöillä.

Osa ulkoilijoista on ihmetellyt syytä roskisten talviunille laittoon, ja joidenkin huputettujen roskisten päälle ja viereen on jätetty roskia.

Mannermaa kertoo, että käytöstä poistettiin talveksi sellaisia roskiksia, joiden tyhjentäminen olisi ollut niiden sijainnin vuoksi haastavaa.

– Huputettuja roskiksia on siellä täällä metsäisten ulkoilureittien varrella.

– Näitä on reiteillä, joilla ei ole talvikunnossapitoa ja latujen varsilla. Osalle kevyen liikenteen reiteistä emme uskalla mennä autolla, ettemme riko pintaa. Roskikset ovat kuitenkin noin 100 litran vetoisia, joten ne painavat melko paljon.

Mannermaa kertoi maaliskuun lopussa, että huputetut roskikset on määrä ottaa takaisin käyttöön mahdollisimman pian pääsiäisen jälkeen.