Lymfooma voi olla pirullinen, tietää espoolainen Siiri Perälä, 27 – "Olen valmis kaikkeen, mitä lääkärit suosittelevat"

Sairaus: Syöpäkasvaimet tekivät paluun. Lymfoomaa ei ollutkaan voitettu.

Lymfooma voi olla pirullinen. Sen tietää espoolainen Siiri Perälä.

Viime syyskuussa Perälä sanoi, että hänellä oli lymfooma. Syöpäkasvaimia ei ollut enää löytynyt tarkastukäynnillä.

– Valittelin lääkärille olkapäätäni joulukuun alun kontrollikäynnillä. Viime vuoden alkupuolellakin se oli ensimmäinen oire, josta tunsin, ettei kaikki ole hyvin, naisten futsalmaajoukkueeseen kuuluva Perälä kertoo.

– Viime vuoden loppupuolella olin väsynyt, mutta en osannut yhdistää sitä lymfoomaan. Ajattelin, että olen vaan muuten väsynyt. En muistanut, millaista oli olla terveenä. En tajunnut, ettei olotilani ole normaali, Perälä miettii näin jälkeenpäin.

Joulukuussa selvisi, ettei lymfooma ollutkaan voitettu kanta. Se oli levinnyt keuhkoihin ja vatsaan.

– Kun sytostaattihoidot taas alkoivat tammikuussa, oli aika vaikeaa. Helmikuussa pääsin elämään aika normaalia elämää. Hiihtelin paljon. Lenkkeilin ja kävin jonkin verran joukkueen harjoituksissa.

Olen valmis kaikkeen, mitä lääkärit suosittelevat.

Siiri Perälä

Perälä kuuluu Futsal-liigassa pelaavaan Golden Futsal Teamin (GFT) joukkueeseen. Se on hallitseva Suomen mestari kaudelta 2018–2019.

– Koska minulla oli hyvä fyysinen kunto pohjalla, on se auttanut, 27-vuotias Perälä tietää.

Hän myöntää, että fysiikka on nyt tosi tiukoilla. Lähes perään hän miettii jo kevään pudotuspelejä GFT:n paidassa.

– Saa nähdä kerkiänkö pelaamaan pleijareihin.

Perälä saa nyt uudenlaista hoitoa, koska sytostaattien ei uskota enää auttavan häntä. Tämä hoito on hänen mukaansa ainoa vaihtoehto. Joko se tai kuolla pois.

– Olen valmis kaikkeen, mitä lääkärit suosittelevat. Hoitomuodosta on saatu Jenkeissä hyviä tuloksia. Tässä on omat riskinsä, mutta tätä kannattaa kokeilla.

Perälän verestä on kerätty soluja. Niistä on sveitsiläisessä laboratoriossa pyritty tekemään geenimutaatiolla soluja, jotka tunnistaisivat Perälän kehossa olevia syöpäsoluja.

Syöpäsolut yritetään tuhota Perälän omilla soluilla, jotka on laskettu takaisin Perälän kehoon.

Hän oli sairaalassa toista viikkoa uudenlaisen hoidon vuoksi. ”Tappajasolut” laskettiin häneen muutama viikko sitten. Sitä seurasi kuume, joka oli odotettavissa.

– Kun kuumetta ei enää ollut, pääsin kotiin Meilahdesta. Vielä ei ole tietoa, miten hoito on tehonnut. Se selviää kesään mennessä.

Perälä vakuuttaa olevansa hyvällä mielellä. Sairaalan ruuassakaan ei ollut moittimista. Tosin joistain ruoista hänelle tulivat mieleen sytostaattihoidot ja hoitojen aiheuttama paha olo. Sen vuoksi ne sapuskat eivät oikein maistuneet.

– Olen kaikkiruokainen. Kouluruokakin oli minun mielestäni hyvää.

Liikkumaan ja toimimaan tottuneelle päiväkaudet sairaalassa olivat aika päätä hajottavaa aikaa.

– Onneksi kaverit soittelivat. Treenivehkeitäkin oli mukana, tasapainolauta ja kuminauha olivat käytössä.

– Tämä on pakollinen paha, osa elämää. Olen edelleen määrätietoinen ja kunnianhimoinen ihminen. Nyt näyttää hyvältä. Solut alkoivat tekemään työtään eli käymään syöpäsolujen kimppuun. Kuume kertoo sen.

Yleensä Perälä ei paljoa katsele televisiota. Sairaalan eristyshuoneessa hänellä oli siihen aikaa.

– Katsoin suomalaisia tosi-tv -ohjelmia. Diili oli suosikkini ja Mestarien mestari on kans hyvä. Uutiset katsoin varmaan neljä kertaa päivässä.

Viime vuonna vei monta kuukautta ennen kuin lääkäreille selvisi syy Perälän kipuihin ja kunnon romahtamiseen.

Kun selitykseksi vihdoin saatiin lymfooma, oli Perälän tilanne jo heikoilla. Se oli levinnyt todella laajalle hänen kehossaan.

Tuolloin lääkärit sanoivat hänelle, että hän olisi kuollut puolentoista viikon päästä, jos syöpää ei olisi löydetty.

Sytostaattihoidot tehosivat heti hyvin. Elokuussa hän sai hoitoa viimeisen kerran. Perälä halusi palata tavallisen arkeen mahdollisimman pian ja palasi esiopettajaksi syyskuun alussa.

Pikkuhiljaa GFT:n kapteeni osallistui joukkueensa harjoituksiin ja syyskuun lopulta lähtien täysillä. Liigassa hän pelasi vielä juuri ennen joulua. Kuukauden pelaajaksi hänet valittiin joulukuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut