Kaksi kolmesta työikäisestä suomalaisesta katsoo perheensä olevan perinteistä ydinperheen käsitettä laajempi.
Keitä sitten perheeseen kuuluu? Ainakin lemmikki katsotaan perheenjäseneksi useammin kuin isovanhempi.
Teleoperaattori DNA teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa työikäisiltä suomalaisilta eli 16-65 -vuotiailta tiedusteltiin, keiden he kokevat olevan osa perhettään.
Kysely tehtiin internetpaneelissa helmi-maaliskuussa ja siihen vastasi noin 1 600 henkilöä.
Vastaajista 73 prosenttia kertoo puolison tai asuinkumppanin kuuluvan perheeseensä. 64 prosentilla siihen kuuluu biologinen vanhempi tai vanhemmat, 60 prosentilla omat lapset ja 58 prosentilla sisarukset tai puolisisarukset.
Perinteisesti ydinperheeseen lasketaan kuuluvaksi vain vanhemmat ja heidän lapsensa. Kaikista vastanneista 99 prosenttia koki perheeseensä kuuluvan ainakin jonkun näistä vaihtoehdoista, tai sitten ”ei ketään”, eli he eivät kokeneet kenenkään kuuluvan perheeseensä, näin koki 1 prosentti.
Jopa kaksi kolmesta vastaajista eli 67 prosenttia nimesi kuitenkin yhden tai useamman perheenjäsenen myös perinteisen ydinperhekäsityksen ulkopuolelta.
Kolmannes vastaajista, 35 prosenttia, sanoo lemmikkieläimen ja neljäsosa eli 26 prosenttia isovanhempien olevan osa perhettä.
Noin viidesosa vastaajista kokee lastenlasten, lasten puolisoiden ja puolison lasten kuuluvan perheeseen. Yhdeksän prosenttia laski myös ystävän tai ystäviä mukaan perheeseensä.
Muuttuisivatko vastaukset, jos kyse olisikin perheen sijaan siitä, kenen kokee olevan "kuin perhettä"?
Noin kaksi viidesosaa eli 39 prosenttia vastasi kyllä, ja perhekäsitys laajeni sitä useammin mitä nuoremmasta vastaajasta oli kyse.
Kaikista tutkimukseen vastaajista liki neljännes, 23 prosenttia, koki läheisen ystävän tai ystävien olevan itselleen kuin perhettä.
– Tulokset osoittavat, että työikäisten suomalaisten käsitys ja kokemus perheestä on huomattavasti perinteistä ydinperhettä laajempi. Vastaajan iällä ja elämäntilanteella on selvä yhteys hänen kokemukseensa, toteaa DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen tiedotteessa.
Kyselyn perusteella suurin osa työikäisistä toivoo myös työnantajan huomioivan perheet. Yli puolet vastaajista pitää tärkeänä, että työnantajalla on perheystävällisiä käytäntöjä.