Koronaepidemia on iskenyt Uudellamaalla erityisen rajusti majoitus- ja ravintola-alaan sekä kulttuurin, viihteen ja virkistyksen palveluihin.
Suomen kulttuuri- ja tapahtumatoiminta keskittyy vahvasti Uudellemaalle, jossa alan henkilöstöstä on noin puolet ja liikevaihdosta 70 prosenttia.
Tilannetta puitiin torstaina Uudenmaan liiton järjestämässä Tilastotorstaissa, jossa olivat esillä tuoreet tiedot koronan vaikutuksista.
Vaikutukset ovat jatkuneet edelleen alkuvuoden aikana. Virkistyspalvelujen palkkasumma putosi helmikuussa Uudellamaalla lähes 12 prosenttia verrattuna vuotta aikaisempaan tilanteeseen. Muualla Suomessa lasku oli 11 prosenttia.
Virkistyspalvelut tarkoittaa kulttuuri-, viihde- ja virkistyspalveluita, joita ovat esimerkiksi musiikki- ja teatteriesitykset, museotoiminta, vedonlyönti ja urheilu. Palkkasumma puolestaan kuvaa työntekijöille maksettuja bruttopalkkoja.
– Vain majoitus- ja ravintola-ala on pudonnut virkistyspalveluja enemmän, sanoo Antti Valkonen Helsinki Graduate School of Economicsista (Helsinki GSE).
Uudellamaalla majoitus- ja ravintola-alojen palkkasumma pienentyi vuoden aikana 16,6 prosenttia ja muualla maassa alle puolet tästä eli 8,2 prosenttia.
Toimiala on musertumassa, toteaa Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Kati Kuusisto.
Tapahtumateollisuus ry edustaa elinkeinotoimintaa, joka liittyy tapahtumien järjestämiseen. Valtaosalla alan yrityksistä liikevaihto on alle kymmenen miljoonaa euroa.
– Yritysten liikevaihto on pudonnut 74 prosenttia. Alan yritysten taseet eivät ole vahvoja eikä niillä ole kykyä ottaa tällaista kriisiä vastaan, Kuusisto sanoo.
Joulukuusta lähtien tapahtumien järjestäminen on ollut kokonaan kiellettyä. Tämän vuoden tappiot nousevat Kuusiston mukaan noin 700 miljoonaan euroon. Joka toinen alan yritys on vaikeuksissa ja yli neljännes yrityksistä on joutunut irtisanomaan työntekijöitään.
– Vain joka kolmas yritys tulee varmuudella selviytymään elokuuhun saakka, sanoo Kuusisto ja painottaa tapahtuma-alan tarvitsevan edelleen tukea.
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen muistuttaa, että kunnilla on velvollisuus tarjota kulttuuripalveluita.
– Kulttuurialan työntekijöistä 93 prosenttia kertoo työtilaisuuksien vähentyneen tai kokonaan peruuntuneen. Tulonmenetysten takia elantoa on vaikea saada kasaan, hän toteaa.
Kulttuuriala on Meriläisen mukaan kuitenkin kekseliäs ja ketterä.
– Uusia toimintamuotoja ja digitaalisia palveluja on kehitetty ja otettu käyttöön. Se tuottaa varmasti hyvää jatkossakin.
Tukea tarvitaan koronan jälkeenkin, Meriläinen huomauttaa. Hän arvelee kuluvan kolmisen vuotta ennen kuin kulttuurin tarjonta taas nousee.