Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rantaraitille kaivataan yleistä saunaa – "Olisi loistavaa, jos toteutuisi tällä tavalla"

Tontti: Kaupunki hakee yrittäjiä raitin varrelle kolmeen paikkaan. Kahvilan tai ravintolan oheen voisi nousta myös sauna.

Meren rantaan saattaa muutamien vuosien päästä nousta sauna jos toinenkin. Tuleeko Rantaraitin varrelle yleinen sauna, johon pääsee pienellä rahalla ilman etukäteen tehtävää varaamista, on jo aivan toinen juttu.

Suomen Saunaseuran espoolainen puheenjohtaja Hannu Saintula on harmitellut Espoon tilannetta. Uimahalleissa ja Oittaan ulkoilukeskuksessa on kaikille avoin yleinen sauna, mutta korona-aikana ei niitäkään.

Viime talvena Matinkylän rantaan avattiin Löylykontti, jota on pyöritetty koronarajoitusten puitteissa. Se on yhdeksän avantouintia aktiivisesti harrastavan kaveruksen hanke.

– Yksityisvuoroja on varattu hyvin laajalla ikähaitarilla. Yleensä saunomaan tulleet ovat tässä lähellä Matinkylässä asuvia. Kun korona hellittää, järjestämme enemmän mahdollisuuksia tulla kokeilemaan kertamaksulla yleiselle vuorolle, Mika Jokiniemi sanoo.

Espoon kaupunki hakee parhaillaan Rantaraitin varrelle yrittäjiä, jotka rakentaisivat tilat ja pyörittäisivät kahvilaa tai ravintolaa.

– Johonkin kohteeseen voisi hyvinkin sopia myös sauna. Kaupunkilaisilta on tullut toiveita julkisesta saunasta Rantaraitin varrelle, tietää Visit Espoon Lennart Pettersson, jonka vastuulle kuuluu Rantaraitin kehittäminen.

Saunaseuran Saintula innostuu ajatuksesta.

– Olisi loistavaa, jos kaikille avoin yleinen sauna toteutuisi tällä tavalla. Pelkän saunan rakentaminen ja sen pyörittäminen ei olisi taloudellisesti kannattavaa, Saintula arvioi.

Petterssonkin uskoo, että tässä kohtaisivat hyvin espoolaisten ja yrittäjien intressit. Hänen tuntumansa on, että saunayrittäjät ovat kiinnostuneita Espoosta.

– Odotan mielenkiinnolla, millaisia hakijoiden ehdotukset ovat. Olisi kiva, jos raitille saataisiin sauna.

Tontit, joihin yrittäjät rakennuttaisivat tilansa, sijaitsevat Soukanrannassa, Toppelundissa ja Otsolahdessa.

– Toimijoiden haku on vasta käynnissä ja valinnat menevät ensi syksylle. Varmaan menee kahdesta kolmeen vuotta ennen kuin sauna voisi olla pystyssä, Pettersson arvelee.

Kaupunki on suunnitellut vuokraavansa tontit pitkäksi aikaa, enimmillään 25 vuodeksi.

Koukkuniemeen on Petterssonin tietojen mukaan suunnitteilla saunahanke. Hän kertoo, että tontin omistaa Westpro Oy.

Tontin naapurustosta on kerrottu, että heille on jaettu tietoa suuresta saunahankkeesta. Westpro Oy:n toimitusjohtaja Markku Halme kuitenkin toteaa, ettei heillä ole menossa tontilla tällaista hanketta.

– Tontti on ollut meillä jo pitkään. Meillä on kaikki väylät auki emmekä ole tehneet mitään päätöksiä suuntaan tai toiseen, Halme sanoo.

Hän ei suostu kommentoimaan asiaa tämän enempää.

Espoon ja Kirkkonummen rajamailla oleva Espoon saunalautta on Marko Vuorivirran mukaan palvellut viime talven yksityishenkilöitä. Yleinen saunavuoro piti lopettaa helmikuun loppupuolella ja sen jälkeen yksityisvuorot on pitänyt varata etukäteen. Saunominen jatkuu tälla tavalla vielä parin viikon ajan.

– Koronarajoituksista ja säistä riippuu, miten jatkamme tästä eteenpäin, Vuorivirta toteaa.

Yleensä saunalautan asiakkaita ovat yritykset, jotka varaavat sen useammaksi tunniksi. Koronan vuoksi yritysvarauksia ei ole ollut.

Viime kesänä Keilalahden Laguunissa oli sauna, jota kuka vain pääsi käyttämään. Keilalahdessa Allas Sea Poolilla on voimassa suunnitteluvaraus, joka toteutuessaan toisi sinne saunan.

Koronan vuoksi Oittaan ulkoilukeskuksen saunat ovat kiinni.