Espoolaisrouva yritti viikkoja selvittää rokotusaikaansa – ”Yllättäen huomasin, että olisin ollut vuorossa jo aiemmin”

Omasta rokotusvuorosta selvää ottaminen on monen mielestä hankalaa. Kuva on Ison Omenan koronarokotuspisteestä. Johanna Halava

Anneli Tuominen-Halomo

Koronarokotuksista tiedottaminen on monen espoolaisen mielestä ollut huonoa.

Näin kokee muun muassa Länsiväylään yhteyttä ottanut 65-vuotias rouva, joka kuuluu riskiryhmään.

Hän yritti viikkoja selvittää useista eri paikoista, milloin hän on rokotusvuorossa. Koronaneuvontanumerosta ei koskaan soitettu takaisin. Pääsiäisen jälkeen tuli terveyskeskuksesta takaisinsoitto, jolloin hän sai asialliset vastaukset kysymyksiinsä ja hän ymmärsi kuuluvansa riskiryhmään.

– Olen seurannut nettisivuja ja yllätyksekseni huomasin, että olisin ollut rokotusvuorossa jo aiemmin. En ymmärtänyt, että nettisivuilla pitää käydä päivittäin, hän harmittelee.

Rouva on sitä mieltä, että rokotuksista ja riskiryhmään kuulumisesta pitäisi tiedottaa ikäihmisille kirjeitse tai sähköpostitse, koska kaikki eivät pysty internetiä käyttämään.

Aika rokotukseen on varattu, mutta nyt rouva miettii sen perumista.

– Meillä on suvussa sydän- ja verisuonisairauksia ja sen vuoksi mietin, uskallanko ottaa AstraZenecan rokotteen. Ehkä odotan muutaman viikon, jos tulisi tarjolle toinen vaihtoehto, rouva aprikoi.

– Espoossa rokotetaan THL:n linjausten mukaan eli itse ei voi valita, minkä rokotteen saa, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Milloin jo koronan sairastanut ihminen on rokotusvuorossa, toimitukseen yhteyttä ottanut 85-vuotias nainen ihmetteli. Koronan vuoksi kaksi viikkoa sairaalahoidossakin ollut nainen kertoi saaneensa asiasta ristiriitaista tietoa, vaikka hän antoi samat lähtötiedot.

Espoo nojaa THL:n antamiin ohjeisiin. Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Sairastettu tauti suojaa valtaosaa ainakin kuuden kuukauden ajan. Tämän takia sairastetun koronavirustaudin jälkeen rokottamisella ei ole kiirettä.

Yleensä koronavirusrokote kannattaa antaa noin kuusi kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen. Immuunipuutteisilla ja iäkkäillä sairastetun taudin antama suoja voi olla heikompi. Heidän kohdallaan harkitaan tapauskohtaisesti, onko rokote syytä antaa jo aiemmin.

Svahn myöntää, että rokotuksista tiedottaminen näyttäytyy kaikille sekavana, koska tiedot siitä, mitä ryhmiä rokotetaan, muuttuvat kaiken aikaa. Tauko AstraZenecan rokotteella rokottamisessa sekoitti tilannetta entisestään.

– Aikoja ei kuitenkaan ole jäänyt käyttämättä, Svahn sanoo.

Tähän mennessä on rokotettu 48 289 espoolaista. Pääsiäisen jälkeisellä viikolla Espooseen saatiin 7 000 Pfizerin ja 5 000 AstraZenecan koronarokotetta.

Lue myös: Korona hellittää otettaan Espoossa – ilmaantuvuus on nyt tuntuvassa laskussa

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut